Apple TV (4.nesil) incelemesi

09 Kasım 2015 11:46

YENİLENEN SIRI DESTEKLİ KUMANDA

Apple TV’nin alametifarikalarından biri de yenilenen uzaktan kumandası. Yeni Apple TV’deki en çok gözümüze çarpan donanım değişikliği olarak karşımıza çıkan uzaktan kumanda, bir önceki nesille hemen hemen aynı boyut ölçüsüne sahip. Camdan üretilmiş trackpad’i bünyesinde barındıran kumandanın üst kısmında ana ekran, menü, oynatma, ses açma-kapama ve Siri tuşları bulunuyor. Kumandadaki trackpad ise gezinme işleminin kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı oluyor. İvmeölçer, jiroskop ve sesle kontrol için çift mikrofonun yer aldığu kumanda kutu içeriğinden çıkan Lightning kablosuyla şarj oluyor. Apple’ın belirttiğine göre uzaktan kumandanın pili tam şarj edildiğinde üç aya varan bir kullanım imkanı sunuyor. Kumandanın şarjının bitip bitmediği Ayarlar- Uzaktan Kumanda ve Cihazlar-Bluetooth kategorisi altından öğrenilebiliyor.

Kumanda, Apple TV haricinde televizyonu veya A/V alıcıyı da kontrol etmeye yardımcı oluyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi kumandanın farklılaşmasını sağlayan en önemli özellik Siri. iOS ve Apple Watch cihazlarında kullanılabilen Siri, artık yeni Apple TV’de de kullanılabiliyor. Şu an için yalnızca 8 ülkede çalışan Siri, henüz Türkçe dil desteğine sahip değil. Siri, Ayarlar-Genel sekmesi altında şu anda yer alsa da aktif bir şekilde kullanılamıyor. Amerika iTunes hesabıyla giriş yapıp ve dil desteğini İngilizce seçtiğimizde Siri’nin yeteneklerini deneme fırsatı bulduk. iPhone’daki sesli komutların benzerlerini Apple TV’de kullanmak kumandadaki Siri tuşuna uzun basıldıktan sonra mümkün hale geliyor. Örneğin Siri’ye “Bana Tom Cruise filmlerini göster” sorusuna yönelttiğinizde ünlü oyuncunun tüm filmleri hızlı bir şekilde sıralanıyor. iTunes, Netflix ve Hulu servislerinde yapılan aramaları tarayan Siri, tüm sonuçları tek bir yerde gösterebiliyor. Pek tabii Netflix ve Hulu gibi servislerin Türkiye’de çalışmadığını belirtmekte yarar var.

Siri bunun yanında filmde anlaşılmayan bir noktada da yardımcı oluyor. Siri‘ye komut vererek filmin birkaç saniye öncesine dönebiliyorsunuz. Siri’nin yetenekleri ise bunlarla sınırlı değil. Film hakkında bilgi alma, uygulama açabilme, hava durumu ve maç sonuçları bilgisini öğrenme Siri’nin diğer yetenekleri arasında. Siri tuşunun şu an için Türkiye’de arama tuşu olarak çalıştığını söyleyelim. Siri Türkçe dil seçeneğine sahip olmadığı için aramalar sanal klavye üzerinden gerçekleşiyor. iOS ve Apple Watch’ta yer alan Remote uygulaması da ne yazik ki yeni Apple TV ile uyumlı değil. Bluetooth destekli klavyelerin de set üstü kutuyla uyumlu olmaması Apple TV’nin kontrol işlemini zorlaştırıyor. Siri ve dikte özelliğinin eklenmesiyle bu sorunun çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Bu arada unutmadan söyleyelim. Apple TV’nin kutu içeriğinden HDMI kablo çıkmıyor. Apple imzalı HDMI kablosu satın almak isterseniz 69 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş