Apple TV (4.nesil) incelemesi

09 Kasım 2015 11:46

iOS UYGULAMALARI TELEVİZYONLARA GELİYOR

Apple TV’yi üçüncü nesilden ayrılmasını sağlayan en önemli fark App Store. App Store desteği sayesinde özel olarak geliştirilen uygulamaları ve oyunları Apple TV’ye indirmek mümkün. Oyunlar Apple TV ile birlikte gelen uzaktan kumandadaki trackpad/tuşlar veya hareketle kontrol edilebiliyor.


Oyunlar uzaktan kumanda haricinde Apple TV ile uyumlu SteelSeries Nimbus oyun kumandasıyla da kontrol edilebiliyor. Asphalt 8, Crossy Road, Jetpack Joyride, Rayman Adventures ve Duet olmak üzere iOS platformunun bir çok popüler oyunu Apple TV’deki App Store’da yer alıyor. Apple TV, denediğimiz oyunlarda grafik performansı açısından bizi tatmin etmeyi başarsa da yine de profesyonel oyunculara hitap etmediğinin altını çizmekte yarar var. Daha çok mobil platformdaki genel oyuncu kitlesini hedef alan yeni Apple TV’nin şu an için PlayStation ve Xbox platformlarından oldukça uzak bir performans sergilediğini belirtmemiz gerekiyor. Apple TV, daha çok mobil platformdaki ve Wii tarzındaki oyunları benimseyen kitleye hitap ediyor.

Apple TV’de yazının da başında söylediğimiz gibi uygulamaların yüklenebilmesi için 32 GB ve 64 GB olmak üzere iki farklı depolama alanı bulunuyor. Biz Apple TV’yi satın alırken açıkcası 32 GB mı alalım yoksa 64 GB mı alalım diye çok düşündük. Bunun da nedenini kısaca bahsedelim. Apple şu an için App Store’daki uygulamaların boyutlarını 200 MB’la sınırlandırmış durumda. App Store’daki bir oyunun hızlı indirilmesi için Apple oyunun belli bölümlerini indirmeye imkan sağlıyor. Oyunun kalan kısmı Apple Store’daki serverlerda hazır olarak bekletiliyor. Örneğin bir kullanıcı oyunun üçüncü seviyesini bitirdiğinde App Store altı yeni bölümü indiriyor ve birinci seviyeyi siliyor. Yedinci seviye indirildiğinde ikinci seviye silinmiş oluyor. Kısacası yeni içerik geldiğinde eski içerik siliniyor. Bu sebeple 32 GB’lık hafızanın bir çok kullanıcı için yeterli olduğunu belirtelim. Eğer çok sayıda oyun ve uygulamayı Apple TV’ye yüklemeyi planlıyorsanız 64 GB’lık seçeneğinin sizin için çok daha uygun görünüyor. Bu arada gelecekte Apple’ın yüksek grafiklere sahip oyunların oynanabilmesi için 200 MB’lık sınırını kaldırma olasılığının da olduğunu belirtelim.


Oyunlar haricinde Airbnb, Zova, Gilt, Speedtest ve TripAdvisor ise da gözümüze çarpan diğer uygulamalar arasında. Ya Tutarsa isimli interaktif çocuk kitabı ve NTV Spor’un uygulaması şu anda App Store’da yer alan Türkçe uygulamalar arasında bulunuyor. İlerleyen aylarda bu uygulamalara yeni Türkçe uygulamalarının ekleneceğini şimdiden söylemek mümkün.


tVOS’un dikkat çeken yeniliklerinden biri de sinematik ekran korucuyuları. Her biri 600 MB boyutundaki ekran koruyucuları ünlü şehirlerin ve simge yapılarının havadan çekilmiş görüntülerini içeriyor. Televizyon belirli bir süre aktif olarak kullanılmadığında ekran dinlenme moduna geçip bu görüntüleri kullanıcılara sunuyor.


iCloud’daki fotoğraflara da ulaşmanıza imkan sağlayan Apple TV’de daha önce satın almış olduğunuz müzikleri de müzik uygulaması üzerinden sunuyor. Apple Music’in Türkiye’ye gelmesiyle birlikte istediğiniz parçaları Apple TV’den dinlemek de kısa bir süre sonra mümkün olacak. Sonuca gelecek olursak yeni Apple TV hem Apple TV için hem de kullanıcılar için ileriye yönelik önemli bir gelişme olsa da set üstü kutusunun devrimsel bir ürün olmadığını belirtmekte yarar var.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6

Paylaş