WWDC23’te tanıtılan karma gerçeklik başlığı Apple Vision Pro eğer kaçırdıysanız harici bir batarya ile beraber geliyor.
2024’ün başında ilk olarak ABD pazarında elde edilebilir olacak 3.499 dolarlık Apple Vision Pro, gücünü yukarıda görebileceğiniz harici batarya biriminden alıyor. Bu toplamda sadece 2 saatlik bir kullanım süresi getiren cebe konulması için tasarlanan ufak boyutlu batarya, ürüne direkt olarak kablo ile bağlanıyor ve şimdiye kadar “MagSafe Battery Pack” olarak geçiyordu. tvOS 17 Beta 5’in kodlarında ise bu ürüne artık “Magic Battery” adının verildiği ortaya çıktı. Magic Battery ismi elbette büyük bir sürpriz olmuyor çünkü Apple’ın Magic Mouse ve Magic Keyboard gibi “Magic” takısına sahip başka ürünleri de bulunuyor. Bu arada üzerindeki USB-C portundan güç alarak sürekli kullanım da sunabilen Magic Battery’deki kablo, bazı iddialara göre çıkarılabilecek. Bataryadaki ufak deliğe normal bir SIM çıkartma piniyle basıldığı zaman kablonun çıkarılabileceği düşünülüyor. Henüz kesin değil ancak Apple bu temelde ürün için ayrı olarak harici batarya satabilir, bu sayede kişiler güç bağlantısı olmadan 4 saat ya da 6 saat gibi “hareketli” kullanımlar elde edebilir. Bu da kesin değil ancak 2024 içerisinde bu yapı sayesinde başka firmaların başlığa uyumlu harici ve daha güçlü batarya çözümleri de pazara sunulabilir.
Peki Apple Vision Pro neden bu kadar pahalı? Ürün pahalı çünkü birim başı üretim maliyeti gerçekten çok yüksek seviyede yer alıyor. Alana premium bir seçenek ile girmek isteyen Apple, bu yüzden modelde olabilecek en kaliteli malzemeleri kullanıyor. Şimdilik net bir üretim maliyeti açıklanmıyor ancak her bir ürünün Apple’a 2 bin dolar üstünde bir maliyet çıkardığı tahmin ediliyor. En baştan maliyeti yüksek alüminyum bir gövde üzerine kurulan ürün, önünde aynı zamanda bir lens olarak da görev yapan devasa bir kavisli cam kullanıyor. Sadece bu camın bile çok yüksek bir maliyet yarattığı aktarılıyor, modelde buna ek olarak inanılmaz yüksek kaliteli iki adet micro-OLED ekrana (Toplam 23 milyon piksele sahip) yer veriliyor. Bu özel olarak Sony tarafından üretildiği söylenen ekranların da çok pahalı olduğu biliniyor, model bunlara ek olarak bünyesinde çok sayıda kamera ve sensör barındırıyor.
Baktığımız zaman cihazın önünde iki adet ana kamera, iki adet yan kamera, dört adet aşağıya bakan kamera, IR ışık sensörleri, LiDAR ve iPhone’lardaki Face ID’ye de güç veren TrueDepth kamera sistemi yer alıyor. Bunlar direkt olarak dışta olanlar. Ürünün içerisinde ise dört adet IR kamera ve LED ışık sensörleri bulunuyor. Bu donanımlar sayesinde biyometrik güvenlik için İris tarama yapabilen ve aynı zamanda ses, el ve göz hareketleriyle kontrol edilebilen ürün, dış kameralar ile üç boyutlu görüntüler kayıt altına alabiliyor. Modelin maliyetini artıran bir diğer unsur ise çift işlemci kullanımı oluyor. Apple Vision Pro gücünü esas olarak Apple imzalı “M2” işlemciden alıyor, başlıkta sırf sensör verileri için ayrıca bir Apple imzalı “R1” işlemciye yer veriliyor.