Apple’ın uzun süredir beklenen akıllı saati Apple Watch, dün akşam saatlerinde tanıtıldı. Apple’ın akıllı saat alanındaki ilk ürünü olan Apple Watch, gelişmiş özellikleri ve şık tasarımıyla dikkat çekiyor
Yalnızca tasarım olarak değil, yapabildikleriyle de dikkatleri üzerine çeken Apple Watch, “Apple’ın en kişisel cihazı” olarak lanse ediliyor. Günlük hayatta gereksinim duyulan birçok özelliği bünyesinde toplayan saat, küçük ve büyük olmak üzere iki farklı boyut seçeneği sunuyor. Apple Watch’un içerisinde tamamen yeni bir işletim sistemi yer alıyor. iPhone’larla bağlantılı olarak çalışan cihazın uygulamaları da saat için özel olarak tasarlanıyor.
Sağlık özellikleri ön plana çıkarılan Apple Watch, her türlü aktiviteyi takip ederek bu bilgileri Healthbook‘a aktarabiliyor. Spor sırasında devamlı olarak kalp ritminin ölçülmesinin yanı sıra her 10 dakikada bir kalp ritmi otomatik olarak algılanıyor ve kayıt altına alınıyor. Cihaz bu ölçümleri arkasında yer alan 4 adet safir kaplı sensörler sayesinde gerçekleştiriyor.
Saatin içerisinde yer alanlar dışında istenirse üçüncü parti sağlık uygulamaları da yüklenebiliyor. Şimdilik Nike Plus desteği sunan Apple Watch için önümüzdeki dönemlerde birçok yeni sağlık uygulamasının geleceği ifade ediliyor. IPX7 su geçirmezlik sertifikasına sahip olan cihaz, yağmurda kullanılabiliyor ve su sıçramalarına dayanıyor. Ancak maalesef Apple Watch ile havuza veya duşa girmek mümkün değil.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi günlük yaşamda işimize yarayacak özelliklere sahip Apple Watch ile arama yapılıyor ve ses kaydı gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra Apple Pay ile ödemeler yapılabiliyor, Apple TV uzaktan kumanda edilebiliyor ve akıllı ev sistemlerine komut veriliyor. Apple Watch anahtarlarınızın da yerine geçiyor. Garaj kapıları saat üzerinden açılıp kapatılabiliyor veya otel odalarına anahtarsız bir şekilde girilebiliyor.
İsminde “saat” geçen cihazın elbette saat özellikleri de oldukça gelişmiş durumda. Yapılan açıklamaya göre zamanı çok doğru bir şekilde gösterebilen Apple Watch, yalnızca 50 milisaniyelik yanılma payına sahip. Saatin özelleştirilebilen arayüzü sayesinde farklı temalar yüklenebiliyor ve istendiği gibi kişiselleştirilebiliyor.
Saatin hemen sağ kısmında bulunan Apple Crown‘a basarak ana menüye dönülüyor. Ayrıca ileri ve geri hareket ettirilerek uygulamalara yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılıyor. Dönebilen ekranı sayesinde Apple Crown sol tarafa alınarak kolayca kullanılabiliyor.
Hemen hemen her akıllı saatte olduğu gibi Apple Watch’ta da saatin telefona bağlanması gerekiyor. Bluetooth ve Wi-Fi bağlantısı sağlayabilen Apple Watch, bluetooth üzerinden bağlı olmasa da aynı Wi-Fi ağında bulunan telefon ile bağlantı kurabiliyor.
Apple Watch yeni S1 işlemciyle birlikte geliyor. Taptic engine ile titreşimli geri bildirim veren saatte ayrıca Force Touch özelliği de yer alıyor. Bu özellik ile birlikte saat yalnızca dokunuşu değil, dokunuşun sertliğini de anlayabiliyor. Hafif dokunuşlarda farklı, sert dokunuşlarda farklı komutlar uygulanabiliyor.
Apple her ürününde olduğu gibi Apple Watch’ta da kullanıcıların özel hissetmesini sağlamak istiyor. Bu nedenle Apple Watch, yalnızca diğer Apple Watch’lar ile iletişim kuruyor. Ekran üzerine çizilen görseller diğer saatlere gönderilebiliyor, istenen birine titreşim yollanıyor veya farklı ifadeler atılabiliyor.
Saatin özelleştirilmesine büyük önem veren Apple, saat için 38 mm ve 42 mm kordonları satışa sunuyor. Büyükten küçüğe herkes için uyumlu olan kordonların fiyatları özelliklerine göre değişiyor. 60 dolardan başlayan kordonların bazı modelleri yüzlerce dolara satılıyor.
Duyurulduğundan bu yana saatin en merak edilen özelliği tabii ki pil süresi. Bu konuda uzun zamandır tartışmalar yaşanıyor ve saatin pilinin çok çabuk bir şekilde biteceği iddia ediliyordu. Ancak söylentilere son noktayı Apple Watch etkinliğinde koyan Tim Cook, saatin normal kullanım ile 18 saat kullanılabileceğini dile getirdi. 1.5 saatte yüzde 80 şarj olabilen Apple Watch, 2.5 saatte tam şarj olabiliyor. Kalp ritmi sensörü kullanılarak yapılan fitness testinde cihazın şarjının 7 saat dayandığı ifade ediliyor. Ayrıca 3 saat boyunca telefon görüşmesi yapılabildiği söyleniyor Pili azaldığında tasarruf moduna geçiş yapan cihaz, bu şekilde 72 saat geçiriyor. 72 saatlik bu süreye ulaşmak için 1 saat içind sadece 4 kere saatin ekranının aktif edildiği belirtiliyor.
10 Nisan’dan itibaren ön siparişe açılacak ve teslimatlar 24 Nisan’da başlayacak. Saatin sporcular için tasarlanmış olan plastik versiyonu 349 dolardan, paslanmak çelik versiyonu 549 dolardan ve son olarak altın sürümü olan Apple Watch Edition ise 10.000 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Saatin Türkiye’de ne zaman piyasada olacağı ise henüz bilinmiyor.
VİDEO