ABD’de devreye alınan Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2 yasağındaki kilit ismin “Marcelo Lamego” olduğu ortaya çıktı.
Kaçıranlar için sağlık odaklı teknoloji şirketi Masimo ile çok uzun zamandır süren patent anlaşmazlığı nedeniyle Apple şu an ABD merkezli resmi satış kanallarında Watch Series 9 ve Watch Ultra 2 satışı yapamıyor. Apple Watch’larda kullanılan ve kandaki oksijen oranını ölçen sensörü merkeze alan olayda, Apple’ın ITC (ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu) tarafından Masimo’nun patentlerini ihlal ettiğine karar verilmiş durumda. Bu durum nedeniyle internet yanında fiziksel mağazalarda da satış yapamayan Apple, süreci çözmek adına uygulanan yasağı temyize de götürdü. Peki bu olay tam olarak nasıl başladı? Bloomberg’in haberine göre sürecin arkasında Apple tarafından işe alınan bir mühendis, spesifik olarak Marcelo Lamego yer alıyor. Apple CEO’su Tim Cook’a bir e-posta gönderen ve ardından yapılan görüşmeler sonrasında Apple’da çalışmaya başlayan Lamego, ABD’deki yasağı getiren Masimo Corp’un kardeş şirketi olan Cercacor Laboratories’te baş teknik sorumlu olarak görev yapıyormuş. Buradan ayrılırken daha önce bilgi sahibi olmadığı, yeni şirketinde öğrendiği kandaki oksijen oranını ölçme ile alakalı bilgileri beraberinde götüren Lamego, işe girdikten sadece birkaç ay sonra, Temmuz 2014’te Apple’dan istifa etmiş. Çalışma süresi kısa olmasına rağmen pes etmeyen Masimo, Lamego’nun Apple’ın ihtiyacı olan şeyi elde ettikten sonra ayrıldığını aktarıyor ve yasal süreçte bu durumu özellikle öne çıkarıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple yöneticisi Steve Hotelling’e göre Marcelo Lamego şirkete hiçbir zaman tam uyum sağlayamamış. Hotelling şirketler arasındaki bir davada verdiği ifadesinde, Lamego’nun yöneticilerle sürekli olarak tartıştığını, milyonlarca dolarlık bütçeler talep ettiğini ve onay almadan kendi mühendislerini işe alabilmeyi istediğini belirtiyor.
Apple’daki görevinden sonra Lamego’nun kendi şirketi True Wearables’ı kurduğu da verilen bilgiler arasında dikkat çekiyor. Lamego’nun bu şirket ile 2016 yılında, dünyanın ilk sürekli ve tek kullanımlık kan-oksijen sensörü olarak adlandırdığı Oxxiom adlı bir cihazı piyasaya sürdüğü belirtiliyor.
Masimo, Bloomberg tarafından söylendiği kadarıyla bu girişime de dava açmış ve patentleri üzerinden ürünün satılmasını engelleyen bir mahkeme kararı aldırmış. Yani Masimo eski çalışanının yaptıklarını yakından takip etmiş ve sonuçta iş Apple gibi bir devin sattığı ürünleri yasaklatmaya kadar götürülmüş.
Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bir iddiaya göre Apple ABD’deki ithalat yasağını aşmak adına bir yazılım güncellemesi geliştiriyor. Apple mühendislerinin şu an cihaz satışlarını kalıcı olarak durdurmak zorunda kalmamak için, Apple Watch’taki kan oksijen sensörü algoritmalarını değiştirmek adına adeta yarıştığı belirtiliyor.
Masimo patentlerini ihlal ettiği aktarılan teknolojiyi kaldıracağı düşünülen güncelleme, ne zaman gelecek halen belli olmuş değil ancak konuda geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Masimo CEO’su Joe Kiani, Apple’ın patent ihlal sorununu yazılımla çözebileceğine kesinlikle inanmadığını belirtmişti.
Kiani’ye göre ortada yazılımsal değil donanımsal bir patent ihlali bulunuyor. Bu konuda, “Bunun işe yarayacağını sanmıyorum – yaramamalı da – çünkü patentlerimiz yazılımla ilgili değil.” diyen yöneticinin, ABD’de “Watch” satışlarını yasaklatmak için tam 60 milyon dolar harcadığı aktarılıyor.