Günümüzde satılan birçok akıllı saat modeli biliyorsunuz etkili şekilde nabız ölçümü yapabiliyor. Bu sayede yüzlerce kalp krizini tespit eden ve hayat kurtaran saat, yeni bir araştırmaya göre diyabet konusunda da önemli veriler sağlıyor.
Apple Watch ve Android Wear saatlerden kalp verileri toplayan Cardiogram, giyilebilir ürünler üzerinden ilginç bir araştırma gerçekleştirdi. 14 binden fazla kişi ve 200 milyon sensör verisiyle yapılan bu araştırmaya göre alınan nabız verileri, erken seviye diyabetin belirtilerini tespit edebiliyor. Bu noktada yüzde 85 doğruluk seviyesine ulaştıklarını belirten araştırma ekibi, bunun için California Üniversitesi ile ortak çalışmış. Şirketin DeepHeart sinirsel öğrenme ağı kullanılarak ortaya çıkartılan bu sonuç, gerçekten ilginç görünüyor. İnsan nabzı ile diyabet yani şeker hastalığı arasında bağ kurulması çok alakasız duruyor. Ancak pankreas sinir sistemi yoluyla kalbe bağlandığından, bir kişi diyabet belirtileri yaşamaya başladığında kalp atış hızının değişkenliği değişiyor. Bu değişikliği algılayan sistem sayesinde de diyabet hakkında -özel glukoz donanımları olmadan- sadece kalpten bilgi alınabiliyor. Ayrıca doğruluğu artırmak için aktivite verilerinin de sürece dahil edildiği belirtiliyor.
Geliştirilen sistem elbette henüz gerçek anlamda kullanılabilecek düzeyde değil. Ancak normal bir akıllı saatten elde edilen veriler gelecek için büyük önem arz ediyor. Diyabet insan hayatını en kötü şekilde etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Hastalığı erken teşhis etmek ise daha büyük sorunların önlemesine yardımcı oluyor. Duyduğumuz kadarıyla Apple bunu Watch’a eklemek için kendi içerisinde çalışmalar da yapıyor.
Akıllı saat modellerinden hiç umulmadık fayda