Apple, WWDC24 kapsamında duyurduğu “Apple Intelligence” altyapısı için Meta ile görüşmüş ancak bir anlaşma kararı almamış.
WWDC24 etkinliğinde ChatGPT odaklı bir OpenAI ortaklığı duyuran Apple, sistem için aynı zamanda Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’yla da masaya oturmuş. Bu konuda yeni bilgiler elde eden Mark Gurman, ortaklık için Meta’nın Apple’a yaklaştığını ancak Apple’ın gizlilik endişeleri nedeniyle Meta’yla çalışmak istemediğini aktardı. Meta’nın yapay zeka sistemlerini ya da büyük dil modellerini iOS, macOS ya da iPadOS’e entegre etmeyeceği söylenen Apple, Meta yanında Anthropic ile Perplexity gibi yapay zeka girişimleriyle de görüşmüş ve aynı zamanda Gemini özelinde Google tarafıyla da görüşmeler gerçekleştirmiş. Üretken yapay zeka furyasına hazırlıksız yakalanan ve geride kalmamak adına dış yardım arayan Apple, “Apple Intelligence” altyapısına önümüzdeki dönemde alandaki bazı başka firmaların yapay zeka servislerini/hizmetlerini de entegre edebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yapay zeka odaklı Apple Intelligence sistemleri hakkında firma şu özeti geçmişti: “Apple bugün, üretken modellerin gücünü kişisel bağlamla birleştirerek inanılmaz derecede faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunan kişiye özel akıllı teknoloji sistemi Apple Intelligence’ı iPhone, iPad ve Mac’e getirdiğini duyurdu. Apple Intelligence; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya tamamen entegre. Apple Intelligence; dili ve görselleri anlayıp oluşturmak, uygulamalarda işlemler gerçekleştirmek ve günlük işleri kolaylaştırmak amacıyla kişisel bağlama dayalı çıkarımlar yapmak için Apple çipin gücünden yararlanıyor.
Apple, Private Cloud Compute ile bilgi işlem kapasitesini aygıt içi işleme ve özel Apple çipli sunucularda çalışan sunucu tabanlı daha geniş modeller arasında esnek bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu da yapay zekada gizlilik için yeni bir standart ortaya koyuyor.” “Apple inovasyonlarında yeni bir aşamaya geçtiğimiz için heyecanlıyız. Apple Intelligence, kullanıcıların ürünlerimizle yapabildiği şeyleri ve ürünlerimizin kullanıcılarımız için yapabildiklerini tamamen değiştirecek.” diyen Apple CEO’su Tim Cook, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benzersiz yaklaşımımız, tam anlamıyla yardımcı akıllı teknolojiler sunmak için üretken yapay zeka ile kullanıcının kişisel bağlamını bir araya getiriyor. Üstelik bu bilgilere tamamen gizli ve güvenli bir yolla erişerek kullanıcıların en çok önem verdikleri şeyleri yapmalarına yardımcı oluyor. Bu yalnızca Apple’ın sunabileceği bir yapay zeka. Kullanıcılarımızın bu teknolojinin yapabildiklerini görmeleri için sabırsızlanıyoruz.”
Apple Intelligence sistemlerinin cihazlarda yerleşik olarak çalışacak (ayrıca buluttan destek alınan özellikler de var) özellikleri en az “A17 Pro” ve “M1” işlemcilere ihtiyaç duyacak. Bu yüzden, Apple’ın yerleşik olarak çalışacak üretken yapay zeka teknolojileri sadece iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro (M1 veya daha yeni işlemcili), iPad Air (M1 veya daha yeni işlemcili), MacBook Pro (M1 veya daha yeni işlemcili), MacBook Air (M1 veya daha yeni işlemcili), iMac (M1 veya daha yeni işlemcili), Mac mini (M1 veya daha yeni işlemcili), Mac Pro (M2 Ultra veya daha yeni işlemcili) ve Mac Studio (M1 Max ve daha yeni işlemcili) modellerinde kullanılabilecek.