Teknoloji devi Apple, bugün bir kez daha çok önem verdiği gizlilik ile alakalı olumsuz bir haberle gündemde yer alıyor.
Apple, her zaman müşteri bilgilerinin gizliliğine büyük önem verdiğini belirtiyor. Örneğin firma resmi gizlilik “Aygıt Analizi ve Gizlilik” sayfasında şunları aktarıyor: “iPhone Analizi; donanım ve işletim sistemi özellikleri konusunda ayrıntılar, performans istatistikleri ve aygıtlarınızı ve uygulamaları kullanma şekliniz hakkındaki verileri içerebilir. Toplanan bilgilerin hiçbiri kimliğinizin bireysel olarak teşhis edilmesini sağlamaz. Analiz bilgilerini aynı iCloud hesabını kullanan birden fazla aygıttan Apple’a göndermeyi kabul ederseniz bu aygıtlardaki Apple uygulamalarıyla ilgili bazı kullanım verilerini uçtan uca şifreleme kullanıp eşzamanlayarak aralarında ilişki kurabiliriz. Bunu, kimliğiniz Apple tarafından teşhis edilemeyecek şekilde yaparız.”
İki güvenlik araştırmacısı ise bu açıklamalardaki koyu renkli kısımların tam olarak doğruyu yansıtmadığını iddia ediyor. Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry, Apple’ın cihaz analiz verilerinin “Directory Services Identifier” anlamına gelen “dsId” adlı bir ID içerdiğini tespit etti. Güvenlik araştırmacıları, dsId’nin her iCloud hesabı için benzersiz olduğunu ve ad, doğum tarihi, e-posta ve iCloud içerisinde depolanan bilgilerin belirli bir kullanıcı ile ilişkilendirilebileceğini ortaya koydu.
Bunun son kullanıcı için büyük bir güvenlik tehdidi oluşturmadığı ancak Apple’ın gizlilik açıklamaları ile ters düştüğü söyleniyor. Apple henüz bu bulgular hakkında resmi bir açıklama yapmıyor ancak burada şunu mutlaka belirtmek gerekiyor. Apple cihazlardaki analiz verileri istenirse ayarlar içerisinden rahatlıkla kapatılabiliyor.
Apple daha önce de gizlilik odaklı bir dava ile gündeme gelmişti. Hatırlamak adına yeni bir iPhone satın aldığınız ve kurulum aşamasına geçtiğiniz zaman Apple size bir soru yöneltiyor. Bu soruda şirket sizden iPhone’un analitik verilerini kendisine göndermenizi istiyor. Bu soruya evet derseniz, telefondaki birçok bilgi gerçek zamanlı olarak Apple’a gidiyor, firma bunlara bakarak sorunları çözüyor ya da iOS işletim sistemine güncelleme yapıyor. Bunu kabul etmezseniz verileriniz telefonda kalıyor.
Bu durum geçtiğimiz haftaya kadar böyle sanılıyordu. Bunu diyoruz çünkü bir güvenlik araştırması, “hayır” cevabına rağmen iPhone’dan Apple’a ciddi oranda veri gittiğini buldu. Bunun hemen üstüne de gizliliğe çok önem veren teknoloji devi firma dava edildi. Bu konudaki diğer detaylar direkt olarak burada yer alıyor.