Teknoloji devi Apple, dün attığı adım ile iCloud merkezli veri güvenliğini ciddi şekilde artırdı. Bu çok güzel adım bazılarını memnun etmedi.
Öncelikle Apple tam olarak ne yaptı? Teknoloji devi dün gece “uçtan uca şifreleme” altyapısını daha fazla iCloud verisine getirdiğini duyurdu. Son kullanıcı için çok güzel görünen bu adım Advanced Data Protection altında atılıyor ve opsiyonel olarak sunuluyor. Teknoloji devi daha önce iCloud kapsamındaki 14 veri tipini uçtan uca şifreleme kapsamına almıştı. Dün gece itibarıyla ise bu kapsam toplam 23’e çıkarıldı. Artık aşağıdaki veri tipleri de uçtan uca şifreleme kapsamında yer alıyor, bunlara şirketin kendi çalışanları dahil kimse erişemiyor.
-Cihaz Yedeklemeleri
-Mesaj Yedekleri
-iCloud Drive
-Notlar
-Fotoğraflar
-Hatırlatmalar
-Safari Yer İmleri
-Siri Kısayolları
-Sesli Notlar
-Cüzdan Kartları
Dediğimiz gibi bu adım veri güvenliği için gerçekten çok iyi oldu. Bu gelişmeye tek sevinmeyen ise sanıyoruz FBI oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin iç istihbarat ve güvenlik gücü FBI (Federal Soruşturma Bürosu), Advanced Data Protection için şunları aktardı: “Bu durum Amerikan halkını, siber saldırılardan çocuklara yönelik şiddete, uyuşturucu kaçakçılığından organize suçlara ve terörizme kadar uzanan suç eylemlerinden koruma kabiliyetimizi engelliyor. Bu siber güvenlik çağında FBI ve diğer kolluk kuvvetlerinin verilere yasal erişime ihtiyacı var.” FBI temel olarak kullanıcı verilerine daha rahat şekilde erişim sağlayamayacağı için yeni özelliği sevmiyor.
Eski FBI yetkilisi Sasha O’Connell New York Times’a verdiği demeçte “Şirketlerin güvenliğe öncelik verdiğini görmek harika ancak burada ödün verilen durumlar olduğunu ve atılan adımların kolluk kuvvetlerinin dijital kanıtlara erişimini azalttığını unutmamak gerekiyor” dedi.
Apple ile FBI arasında geçtiğimiz yıllarda da ciddi sorun olmuştu. San Bernardino saldırılarından sonra FBI’ın Apple’dan iOS’e rahat giriş izni istemesi, işletim sistemine bir arka kapı konulmasını talep etmesi ve Apple’ın bunu kabul etmemesi çok büyük ses getirmişti. Apple o zaman bunu istemedi çünkü bu arka kapının herkes için inanılmaz riskleri olacaktı.
Apple, yeni adımlarını “iCloud, verilerinizi güvende tutmak için şifreler” diye açıklıyor ve ekliyor: “Advanced Data Protection, listelenen iCloud veri türlerinin şifresinin yalnızca güvendiğiniz aygıtlarda açılmasını sağlamak için uçtan uca şifreleme kullanıyor ve bu sayede bulutta bir veri ihlali olması durumunda bile bilgilerinizi koruyor.”
“Apple olarak, kullanıcılarımıza dünyanın en iyi veri güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Kullanıcılarımızın aygıtlarındaki ve buluttaki kişisel verilerine yönelik yeni tehditleri sürekli olarak tespit ediyor ve azaltıyoruz,” diyen Apple’ın Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Güvenlik ekiplerimiz kullanıcıların verilerini güvende tutmak için yorulmadan çalışıyor. iMessage İletişim Anahtarı Doğrulama, Güvenlik Anahtarları ve iCloud için Advanced Data Protection ile kullanıcılar en hassas verilerini ve iletişimlerini daha fazla korumak için üç güçlü yeni araca sahip olacaklar.”