Apple, 2012’nin ilk çeyreğine (25 Eylül – 31 Aralık) ilişkin rakamları açıkladı ve geçen üç aylık dönemde şirketin şu ana kadarki en yüksek geliri ve karı elde ettiğini duyurdu. Bu rekor gelir ve kar, Apple gibi büyük bir şirket için pek normal değil açıkçası. Daha doğrusu, bu büyüklükte bir şirketin bir yıldan biraz fazla bir zamanda hem gelirini hem de karını ikiye katlamış olması pek normal değil. Ancak Apple yeni tableti iPad 2, makyajladığı akıllı telefonu iPhone 4S ve Noel dönemi alışveriş çılgınlığının da etkisiyle bunu başardı.
Apple, 46,3 milyar dolar gelir getiren 2012’nin ilk çeyreğinde 13,1 milyar dolar kar elde etti. Bu meblağ, 2010’un 4’üncü çeyreğinde şirketin gelirine denk. Yalnızca 1 yıl ve bir çeyrek sonra Apple, geliri kadar bir parayı kara çevirmeyi başardı. Bir karşılaştırma olması açısından belirtelim, Apple’ın çeyrek karı, Google’ın geçtiğimiz çeyrekteki gelirinden (10,6 milyar dolar) bile fazla.
Geride bıraktığımız yıl içinde, Apple’ın kasasına 38 milyar dolar nakit para girdi. Bu parayla birlikte Apple’ın nakit birikimi 97,6 milyar dolara ulaştı. Bu paranın 64 milyar dolarlık bir kısmı offshore hesaplarda duruyor. Apple CFO’su Peter Oppenheimer’a göre bu parayı ABD’ye sokmak, vergilerden ötürü büyük bir maddi kayıp manasına geliyor ve o nedenle pek düşünülmüyor.
37 milyon adetlik iPhone satışıyla Apple, Samsung’un (tahmin edilen/beklenen) 35 milyonluk satışını geride bırakıyor ve dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi oluyor.
Bir çılgınlık halinde yayılan iPad’ler de Apple’ın hızlı büyümesinin önemli etkenlerinden. Apple, 1’inci çeyrekte tam 15,4 milyon adet iPad sattı. Bu, HP’nin 2011’in dördüncü çeyrekte sattığı PC sayısından (14,7 milyon) daha fazla. Apple’ın çeyrek içinde elde ettiği gelir de HP’den fazla. iPad’le alakalı olarak bir bilgi daha verelim; Apple, iki katı fiyata sahip olmasına rağmen, Kindle Fire’dan da üç kat daha fazla satışa ulaştı. Toplantıda, düşük fiyatlı tabletlerin Apple’a etkisine ilişkin bir soruya Tim Cook doğrudan Kindle Fire’ı referans göstererek cevap verdi ve Fire’ın pazarda olmasının onları olumlu veya olumsuz olarak etkilemediğini belirtti.
Rakamların açıklanmasıyla birlikte Apple hisselerinde de yüzde onluk bir yükselme meydana geldi. Sonrasında durulan hisse değeri, 450 dolar seviyesinde kaldı. Bu değerle Apple, ExxonMobil’i yine geride bırakarak 400 milyar doları aşan market değeriyle dünyanın en büyük halka açık şirketi unvanını ele geçiriyor. 400 milyar doların üzerindeki bu değerle Apple, Yunanistan ekonomisinden daha büyük konumda.
Daha detaylı bir rapor görmek isteyenler Apple’ın bu dokümanına göz atabilir.