reklamı kapat

POPÜLER

Apple iPhone

Apple’ın iPhone / iPad içindeki tüm fotoğrafları tarama planı büyük tepki alıyor

Teknoloji devi Apple, dün çocuk güvenliği konusunda yeni bir dönem başlatacağını duyurdu. Ancak bu yeni dönem büyük tepkiler alıyor.

Apple, çocuk güvenliğini artırmak adına hazırladığı yenilikler ile dün gerçekten çok büyük ses getirdi. Şirket, iletişim ağları üzerinden çocukları hedef alanları engellemek adına kararlı oldukça kararlı görünüyor ve bu da ilk aşamada fazlasıyla sevindiriyor.

Kısaca hatırlamak adına çocuk güvenliği konusunda uzmanlar ile ortaklaşa geliştirilen üç yeni özellik karşımıza çıktı. iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 ve macOS Monterey ile birlikte artık yerleşik mesajlar uygulaması makine öğrenmeyi kullanarak çocuklara gelen kötü (Çıplak fotoğraflar vb.) medya içeriklerini gizleyebilecek.

Yeni altyapıda en önemli detay ise Child Sexual Abuse Material (CSAM) olarak geçen, çocuğu bir cinsel obje olarak gösteren içeriklerin yayılmasını azaltma planı oldu. Çünkü teknoloji devi bunun için iOS 15 ve iPadOS 15 ile beraber cihaz temelli fotoğraf taraması yapmaya başlayacak.

Bu fotoğraf taraması, özel bir veri tabanı ile eğitilen algoritma / yapay zeka temelinde işleyecek ve çocuk istismarı içeren fotoğraflar direkt olarak iPhone ve iPad’ler içerisinde tespit edilecek.

Bu fotoğrafları barındıran veya yayan kişiler daha sonra yetkili birimlere bildirilecek ve yakalanması için gerekli adımlar atılacak. Bir kişi suçlanmadan önce sistemin tespit ettiği fotoğraflar insan gözetmenler tarafından kontrol edilecek.

Apple, çocuk güvenliği konusunda gündemden bir süre daha düşmeyecek

İşte tam da bu noktada ciddi eleştiriler geliyor. İlk olarak bu özelliğin kapatılabileceğini belirtelim. Apple’a göre fotoğraflar için iCloud yedeğini kapatmak, tarama sistemini cihaz özelinde de kapatacak. Ancak çoğu kişi bu yedekleme sistemini kapatmak istemiyor çünkü iCloud’a para ödeyerek fotoğraflarını kendi isteğiyle yedeklemek istiyor.

Geçelim eleştiriler kısımlara. İlk olarak çocuk güvenliğine karşı kurulan bu tarama sisteminin kapatılabilecek olması garip görünüyor ve tepki çekiyor. Çünkü kötü niyetli kişiler bunun farkında olacaklar ve iCloud yedeğini kapatacaklar. Böyle bir niyeti olmayan kişilerin fotoğrafları ise sürekli olarak taranacak. Bu hoş karşılanmıyor.

Apple bu altyapıda direkt olarak devletler ile çalışacak. Yani fotoğraflar için oluşturulan veri tabanı her ülkede farklılık gösterecek. İşte bu da çok fazla eleştiri alan detaylar arasında. Çünkü bunun bazı devletler tarafından suiistimal edilebileceği ve cihazlardaki fotoğrafların çocuk istismarı dışındaki başka şeyler için de sürekli olarak taranacağı düşünülüyor.

Bu şekilde örneğin farklı siyasi kişilerin fotoğraflarının tespit edilebileceği ve bunların gerçekten çok farklı amaçlar için kullanılabileceği aktarılıyor. Bu konuda sektör içerisinden konuşan önemli isimler bulunuyor.

Örneğin Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp’ın en önemli isimlerinden Will Cathcart, Apple’ın yeni altyapısını bir toplu gözetim / gözetleme sistemi olarak nitelendiriyor. Bu altyapının hükümetlerin istediği herhangi bir şeyi taramak için kullanılabileceğini belirten Cathcart, sistemin ucu açık bir yapıda olduğunu aktarıyor.

Bu konuda sanıyoruz tanımayanın olmadığı Edward Snowden da bir açıklama yaptı. Snowden da sistemin ileride kötü niyetli bir hal alabileceğini düşünüyor. Snowden, direkt olarak “bugün cihazlarda çocuk istismarı içerikleri arayanlar, yarın başka hemen her şey için arama yapabilir” açıklamasında bulunuyor.

Başka güvenlik uzmanları da bu altyapı sayesinde daha önce kurulan birçok güvenlik sisteminin boşa gidecek olmasından çok rahatsız oluyor. İnsanların, özellikle Snowden tarafından anlatılanlar üzerinden artık kimseye güveni kalmamış durumda ve bu yüzden iyi niyetli bir sistem dahi olumlu karşılanamıyor.

İlk olarak ABD merkezli olarak kullanıma girecek yeni sistem, dediğimiz gibi çok iyi niyetli bir çalışma olmasına rağmen güvenlik uzmanlarının aklına hiç yatmamış durumda. Bu arada son olarak şunu da belirtelim.

CSAM sistemini Google ve Facebook gibi firmalar da uzun zamandır kullanıyor. Hatta Google’ın 2008’den beri bu sistemi aktif olarak kullandığı aktarılıyor. Apple sürece çok geç giriş yapıyor ancak cihaz bazlı tarama bazılarını fazlasıyla korkutuyor.

Bu sistemin hangi ülkelerde aktif olacağınız zaman gösterecek. Sistemin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini de hep birlikte göreceğiz.

İlginizi Çekebilir