Tasarımcılara yönelik popüler Mac uygulamlarından Sketch, Mac App Store‘dan çekilme kararı aldığını açıkladı. Kendi blogunda paylaştığı yazılı açıklamayla Mac App Store’dan çekildiğini duyuran geliştiriciler, bu eylemi bir süredir zaten değerlendirmekte olduklarını ve teknik sınırlamalar yüzünden bu kararı verdiklerini ifade etti.
Bohemian Coding, Sketch uygulamasıyla Mac App Store’u terk eden ilk firma değil. Bu yılın ocak ayında Panic adındaki bir şirket, yine kullanıcılar arasında popüler yazılımlardan biri olan web geliştirme aracı Coda‘yı Mac App Store’dan kaldırmıştı. 2014’te ise geliştiricilere yönelik BBEdit, marketten ayrılmıştı. Benzer sebeplerden ötürü Mac App Store’u bırakıp giden bu yazılımları geliştiriciler, son kullanıcıya direkt olarak ulaştırmayı tercih ediyor.
Diğerleriyle birlikte Sketch’in geliştiricilerinin de şikayetçi oldukları konuların başında teknik sınırlandırmalar geliyor. Apple, uygulamaların, diğer uygulamalarla ne derecede iletişim kurabileceklerine dair çok sıkı sınırlandırmalar uyguluyor. Öte yandan Bohemian Coding de Mac’in uygulama mağazasında yer alan diğer bazı geliştiricilerde olduğu gibi güncelleme konusunda sıkıntı yaşıyor. Geliştiricinin kullanıcıya ulaştırmak istediği güncellemenin Apple tarafından değerlendirilme süresinin bir hafta gibi (bazı durumlarda daha da uzun) bir zaman alması, Apple’ın tepki çeken uygulamalarından bir diğeri. Mac platformunda iOS’te olduğu gibi gelişmiş bir müşteri deneyimi sunulmadığının altını çizen Bohemian Coding, ücretli güncelleme konusunda da olumsuzluklar yaşandığını ifade ediyor. Apple, bu konuda geliştirmeler yapabilecek konumda olmasına rağmen şikayetlerin uzun zamandır süregelmekte olduğuna bakılırsa herhangi bir adım atacakmış gibi görünmüyor.
Mobil cihazlar için geliştiricilerin tek seçeneği iOS olabilir fakat masaüstünde yazılımları kullanıcıya ulaştırmak için başka alternatifler de var. Sketch’in ve diğer bazı uygulamaların geliştiricilerinin yaptığı gibi direkt satış, bu alternatiflerden biri. Apple, geliştiricilerden çok fazla fedakarlık bekliyor ve bir yandan da her şeyi kontrol etmek istiyor. Dolayısıyla firmaların Apple’a yüzde 30’luk pay ödemeyip, güncellemelerini anında yayınlayabilecekleri ve sıkı teknik sınırlandırmaların da söz konusu olmadığı bir sisteme geçmek için Mac App Store’u terk etmelerine şaşırmamak gerek.