Columbia Üniversitesindeki araştırmacılar kellik sorununa, 3 boyutlu yazıcının oyuna dahil olmasıyla çözüm bulmuş olabilir.
Son zamanlarda özellikle erkeklerde kellikten kaynaklanan saç ektirme ameliyatlarının artışı araştırmacıları yeni bir çözüm yolu üretmeye teşvik etti. Columbia Üniversitesi önlenemeyen saç dökülmesi sorununa 3 boyutlu yazıcıyla oluşturulan kalıbı kullanarak çözüm üretmeye çalışıyor. Çalışma nature dergisinde yayımlandı. Bu yöntem ile insanlardan alınan saç kökleri laboratuvar ortamında yetiştiriliyor. Bu denemeler istenildiği gibi ilerlerse önümüzdeki yıllarda bu yöntem sayesinde kellik tarihe karışabilir. Saç ektirme operasyonlarına artan talep ışığında bu sağlık alanı da kendisini yıllar içinde geliştirerek daha başarılı hale geldi. Saç ektirme operasyonu temelde, vücudun başka bir yerinden alınan kıl kökleriyle gerçekleştiriliyordu. Ancak şimdiki yöntemle laboratuvar ortamında büyütülen saç folikülü (saç kökleri), araştırmacıları oldukça zorladığı için ilerleyen günlerde işlemin kolaylaşması adına geliştirilmesi gerekiyor.
Araştırma ekibindeki Türk: Erbil Abacı
Ancak yine de bu buluş birkaç yeniliği beraberinde getirdi. İlk olarak araştırmacılar 3 boyutlu yazıcıları kullanarak, yarım milimetre genişliğinde küçük kalıplarda saç folikülü yetiştirmeyi hedefleyip, başardılar. Çalışmada yer alan Türk araştırmacı ve bu araştırmanın ilk yazarlarından olan Erbil Abacı konuya dair, “Önceki fabrikasyon teknikleri bu kadar ince ayrıntılar yaratamadı, bu yüzden bu çalışma 3 boyutlu baskı teknolojisindeki yeniliklerle büyük ölçüde kolaylaştırıldı.” diyor. Geçen yıldan beri konu hakkında makaleler yayımlayıp, çalışmalar gerçekleştiren Abacı, bu süreçte 3 boyutlu yazıcının önemini vurguluyor.
Kellik ve saç dökülmesiyle mücadele eden 30 milyon kişi hedefleniyor
Araştırmanın ikinci ayağına baktığımızda gelişmeler arasında, etkili saç büyümesinin gerçekleştiği ve bunun insanlar için uygulanabilir olduğu ortaya çıktı. Çünkü 3 boyutlu yazıcı ile basılan insan derisine benzeyen dokuda beklendiği gibi saç folikülü büyüdü. Araştırmacılar bu köklerin büyümesi için özel bir karışım hazırladılar. Bu karışım JAK-STAT adı verilen kökleri harekete geçirecek bir molekül olarak tanımlanıyor. Bu karışımın hazırlanmasındaki neden önceki araştırmalara göre saç dökülmesi yaşayan kişilerde, bu saç kökleri “uykuya” daldığı için dökülüyor ve bir daha da çıkmıyordu. Ancak JAK-STAT adlı molekül uykuya dalmış köklerin tekrar uyanmasına neden olarak, saçların çıkmasını sağlıyor.
Uzun zamandır araştırmalara konu olan önlemeyen saç kayıplarına dair yeni bulguların ortaya çıkması oldukça sevindirici. Zira sosyal medyanın yarattığı güzellik algısından kaynaklanan “mükemmel görüntü” hayali insanları görüntülerini değiştirmeye itiyor. Bu hayal daha çok kadınlarda kendisini gösterse de erkekler tarafında da kendini saç ektirme operasyonlarıyla gösteriyor. Araştırmanın önemli isimlerinden Angela Christiano, “ Yaratmak istediğimiz temelde bir saç çiftliği yaratmak. Doğru şekilde tasarlanmış ve böylece aynı hastaya ekilebilecek bir saç kümesi oluşturmak” diyor. Araştırmanın üstünde hala çalışılması gerekiyor ancak, sonuçlar beklenildiği gibi ilerlemeye devam ederse dünyada 30 milyon kadının ve erkeğin yaşadığı kellik ve saç dökülmesi sorunları kolaylıkla aşılabilir.