Optik dünyasında son dönemde gerçekten devrimsel adımlar atılıyor. Bunlardan birisi daha karşımızda. İnsan gözünden daha iyi çalışan elektronik lens geliştirilmiş durumda.
Bu bahsettiğimiz elektronik lensin arkasında direkt olarak Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences araştırmacıları yer alıyor. Optik taraf için gerçekten devrimsel olan bu çalışma, birçok alanda çok ciddi geliştirmeler vadediyor. Yapılan açıklamaya göre bu elektronik lens, yeni yapay kas ve lens teknolojilerini bir araya getiriyor. İnsan gözü gibi görev yapabilen bu son teknoloji ürünü, elastomer kas yapısıyla gerçek zamanlı odak netlemesi yapabiliyor. Lens aynı zamanda insan gözünün yapamadığı (Bu yüzden milyonlarca kişi gözlük kullanıyor) görüntü ayarlamalarını da aktif olarak gerçekleştirebiliyor. Işığı odaklamak için çok ufak nanoyapılar kullanan lens, bu sayede tüm görünür ışık spektrumunu tek bir noktaya odaklayabiliyor. Bu gerçekten çok önemli çünkü örneğin fotoğraf makinesi lensleri bunun için birden fazla optik element kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden biliyorsunuz lensler oldukça büyük gövdelerle karşımıza çıkıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu elektronik lens hangi alanlarda kullanılabilir?
Burada temel olarak bir sınır bulunmuyor. Ancak bu teknolojik ilerlemenin gelecekte kamera lensleri, gözlükler ve VR / AR başlıklarda karşımıza çıkabileceği belirtiliyor. Şimdilik oldukça ufak boyutta olan lens üstünde çalışmalar devam ediyor. Boyutun birçok alanda işlevsel olması için mutlaka kamera sensörlerinin seviyesine getirilmesi gerekiyor.