Arc tarayıcı için büyük bir güvenlik açığı kapatıldı

23 Eylül 2024 09:50

Geçtiğimiz aylarda Mac sonrasında Windows için de çıkan Arc tarayıcı, bu sefer kötü bir haberle gündeme geldi.

Arc tarayıcı için 25 Ağustos 2024 tarihinde çok önemli bir güvenlik açığının tespit edildiği ve bunun 26 Ağustos 2024 tarihinde kapatıldığı söylendi. Bu güvenlik açığı, firmanın resmi açıklamasına göre “Boost” isimli sayfa özelleştirme sisteminde bulunuyordu ve sistemlerde uzaktan kod çalıştırılmasına izin veriyordu. Bu konuda yapılan paylaşımda, “Keşfi gerçekleştiren güvenlik araştırmacısı (xyz3va) dışında kimsenin bulunan açıktan yararlanmadığını doğruladık. Hiçbir kullanıcımız bu güvenlik açığından etkilenmedi ve bu açık nedeniyle herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.” denildi. Arc’ın kullanıma sunulduğundan bu yana karşılaşılan ilk ciddi güvenlik sorunu, sevindirici şekilde geniş çaplı bir olumsuzluğa neden olmadı. Arc bundan önce  “Search” isimli mobil sürümüyle gündeme gelmişti. X üzerinde bir açıklama yapan şirket, uygulamanın Android sürümünün de yakında çıkacağını açıklamıştı. Arc Search geçtiğimiz aylarda “Call Arc” isimli bir özellik ile ses getirmişti. Bu özellik sayesinde Arc ile telefonla görüşür gibi iletişim kurulabilir hale gelindi.

Bu altyapı üretken yapay zekadan güç alıyor ve direkt olarak “arama/cevap alma” amacı taşıyor. Peki bu özellik tam olarak nasıl çalışıyor? Arc Search uygulamasını açıp iPhone’u kulağınıza götürdüğünüz anda sistem söyleyeceklerinizi dinlemeye başlıyor, bulduğu cevapları size ahize üzerinden sesli olarak aktarıyor. Yani tarayıcı ile artık adeta bir arkadaşınızla telefon görüşmesi yapar gibi arama gerçekleştirebiliyorsunuz.

Gerçekten çok ilginç görünen ve iPhone’ların yakınlık sensörü üzerinden güzel çalışan altyapı, alanda ses getirmeyi başarıyor. Uygulama bundan önce ise yapılan güncellemeyle ilk olarak sesli arama özelliğine kavuşmuştu. Bunun için elbette mikrofon erişim iznine ihtiyaç duyan tarayıcı, aynı zamanda kullanıcılarına artık iki farklı boyutta araç takımı sunuyor. Bu sayede tarayıcıya direkt olarak ana ekrandan hızlı erişim sağlanabiliyor, son güncelleme kapsamında “Sayfa Yakınlaştırma” ve “Masaüstü Sitesini İste” seçenekleri de öne çıkarılıyor (Açılan sayfanın sağ altındaki yukarıya bakan ok butonunda yer alıyorlar).

Arc tarayıcı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş