Arka bahçenizde 4×4 keyfi: Scale Crawler

17 Ağustos 2017 21:00

Gerçek hobiciler ve off-road tutkunları için, pek çok disiplini bir araya getiren R/C segmenti.

Serin bir sabah, gün yeni ağarıyor. Kamp malzemelerinizi 4×4’ünüze yüklüyorsunuz ve kısa bir asfalt seyahatinin ardından araziye, altınızdaki aracın doğal ortamına giriyorsunuz. Çamurlu bir nehri, kayalık ve dik yamaçları aşıp, doğayla baş başa kalacağınız o mükemmel noktaya ulaşıyorsunuz. 4×4 doğa ve özgürlük demektir elbette ama belki de siz, o günü sadece garajınızda 4×4’ünüze yeni parçalar takıp modifiye ederek geçirmekten zevk alacaksınız. Peki, bu zevki minyatür bir ortamda, kendinizin inşa edeceği ölçekli bir modelle tecrübe etmek nasıl olurdu? Scale Crawler hobisi, bu sorunun cevabını bulacağınız tek hobi. Adındaki “crawl” kelimesi, İngilizce sürünerek tırmanmak anlamına geliyor ve 4×4 araçlarla, başka hiçbir aracın gidemeyeceği yerlere gitmeyi ifade ediyor. “Scale” kelimesi ise ölçekli anlamına geliyor; yani işin içinde modelcilik var.


FARKLI DİSİPLİNLER
Herhangi bir hobi dükkanından bir radyo kontrollü arazi aracı almaya benzemiyor. İçinde, mekanik, elektronik, modelcilik ve off-road sürüş teknikleri gibi pek çok disiplini barındıran çok zengin bir hobiden bahsediyoruz. Çekici geldi mi? Eskiden radyo kontrollü off-road araç dendiğinde akla, gerçekçi görünümden uzak, oradan oraya vızır vızır koşturan ve oyuncak gibi görünen araçlar gelirdi. Bu araçlar hala raflardaki yerlerini korusalar da benim gibi off-road meraklısı bir modelci için cazip değillerdi. Ben, gerçek arazi araçlarının, uzaktan kumandayla kontrol edebileceğim ölçekli ve detaylı modelleri olsun isterdim. Camel Trophy’e katılmışçasına, engelleri yavaş yavaş aşıp ilerleyerek sürmenin yanında, sürdüğüm aracın hareketlerini seyretmekten, güzel bir manzara yakaladığımda fotoğraf ve videolarını çekmekten zevk alacağım bir model. Üstelik kendim inşa edebileceğim, boyayabileceğim ve ihtiyacıma göre modifiye edebileceğim bir model. İşte “Scale Crawler” segmenti, tam olarak bu düşüncenin bir ürünü olarak ortaya çıktı.


İLK TOHUMLAR
Çıkış noktası, hobiciler arasında süregelen bir tartışma konusu olsa da, piyasaya çıkan ilk “gerçekçi” R/C arazi aracı modeli, modelciliğin efsane markası Tamiya’nın Bruiser modeliydi. Kumandadan kontrol edilen 3 vitesi, metal dingilleri, yaprak yaylı süspansiyon sistemi ve sert plastikten gövdesi olan bir Toyota Hilux Pickup modeliydi. Tamiya, bu modeli 1985 yılında piyasaya çıkarmıştı ancak yeniden üretilen serisini bugün bile satın almak mümkün. Her ne kadar kozmetik unsurları ve lastik/jant seçimiyle tam olarak gerçekçi görünmese de, hobinin tohumları atılmaya başlanmıştı.

AXIAL SCX10 JEEP RUBICON, BU HOBİDE EN ÇOK SATILAN MODEL OLARAK TARİHE GEÇMiŞ OLABİLİR

Tamiya daha sonra üç model daha üretti. CC-01 ve High Lift modelleri, çok gerçekçi görünen gövdelerle satılıyorlardı ancak performans olarak yeterli değillerdi. Ne kadar modifiye ederseniz edin, şasi geometrisi gereği, aşırı zorlu arazilerde başarılı olamıyorlardı. CR-01, performansı iyi bir araçtı ancak gerçekçilikten uzaktı. Tamiya bu dengeyi kurmayı hiç başaramadı. Piyasaya yeni bir oyuncu gerekiyordu ancak R/C üreticileri bu yeni oluşan segmentin pek farkında değillerdi. Ta ki 2009 yılına kadar. Piyasaya girdiği günden bu yana, Scale Crawler’cılar arasında en popüler marka haline gelen Axial, 8 uzun yıl boyunca milyonlarca satacağı, irili ufaklı firmaların binlerce modifiye parça üreteceği, hem gerçekçi görünen hem de arazi performansı yüksek ilk aracı üretti: Axial SCX10!

YENİ MARKALAR
Yıllar geçtikçe tüm R/C üreticileri Scale Crawler pastasından pay almak için modeller üretti. Hatta sadece bu segment için kurulan markalar bile oldu. Tüm ürünleri hobinin içindeki herkesin ağızlarını sulandıran RC4WD, bunların arasında en bilinen marka oldu. Her türlü araca uygun sayısız lastik seçeneği, çeşit çeşit jant, vinç, tampon, amortisör ve aksesuarların yanında, piyasadaki en gerçekçi şasileri üretip, pazara RTR ya da KİT olarak model sunan bu marka, tek bir adamın hayaliyle ortaya çıkan markalardan. Bunların yanında, araç modeli üretmeyen, amacı sadece piyasadaki araçlar için modifiye parça, aksesuar ve gövde setleri üretmek olan irili ufaklı bir sürü marka türedi.

Bugün herhangi bir araç satın alıp, amortisörlerini değiştirebilir, gözünüze hoş gelen ya da aracınıza daha çok yakışan bir jant takabilir, yüzlerce farklı lastik seçeneği arasından kullanacağınız araziye uygun bir lastik seçebilirsiniz. Gerçek arazi araçları için üretilen off-road tamponların modellerini satın alabilir, arazide size yardımcı olacak, fonksiyonel bir vinç kullanabilir ve aracınızı sayısız çeşitlilikte aksesuarla detaylandırabilirsiniz. Piyasada istediğiniz gibi bir tampon ya da roll cage bulamadınız mı? Sizin için istediğiniz parçaları üretebilecek, yetenekli ve titiz hobicilerden yardım alabilirsiniz. Türkiye’de bu şekilde hizmet veren Custom Crawler Garage, aracınıza uygun özel yapım parçalar üretmekte oldukça başarılı.

FACEBOOK GRUPLARI
Çok heyecanlandınız ve hemen bir araç satın alarak başlamak istiyorsunuz değil mi? İşte burası biraz sıkıntılı. Türkiye’de maalesef bu segment henüz tam olarak anlaşılamadı. Dengesiz ekonomik koşullar nedeniyle ithalatçılar, yeni modelleri getirmek ya da yedek/opsiyonel parça sağlamak konusunda fazlasıyla çekimser. Eski Axial SCX10 modelleri ya da Tamiya modelleri almak isterseniz şansınız var. Ancak geri kalan diğer tüm markalar için tek dostunuz internet ve kredi kartınız. Facebook’taki alım satım gruplarını da unutmamak lazım. Bazen uzun zamandır aradığınız bir parçayı, hemen yanı başınızdaki başka bir hobicinin stoğunda bulabilir ya da “sıfıra yakın” ikinci el bir araç satın alabilirsiniz.

GRUP TOPLANTILARI, FARKLI ARAÇ MODELLERi GÖRÜP BiRLiKTE SÜRÜŞ KEYFİ YAŞAMAK İÇİN BiREBiR

Hobiye girecekseniz, bu grupları takip etmekte büyük yarar var. Türkiye’de önde gelen Facebok grup ve sayfaları şunlar: Scale Crawler Türkiye, RCCrawler-TR, Custom Crawler Garage, İlkay Garage, Scale Crawler TR / Alışveriş, RC4WD TR ve The Goat Crawlers.

Kulübe hoş geldiniz. Şimdi tek ihtiyacınız bir araç. Sıfır alacaksanız iki seçeneğiniz var: RTR ya da KİT. RTR araçlar, fabrikada mekanik ve elektronik montajı yapılmış, gövdesi boyanmış ve monte edilmiş şekilde, kumandasıyla birlikte kullanıma hazır olarak satılır. Tek yapmanız gereken bu araç için uygun bir pil ve şarj aleti edinmek olacaktır. Pil demişken evet, bu araçların hepsi elektriklidir ve NiMH ya da LiPO pillerle çalışırlar. Radyo kontrollü on-road araçlarda olduğu gibi yakıtlı versiyonları bulunmaz. Ama merak etmeyin, bu araçlar hız için üretilmediklerinden, tam dolu ortalama bir pil ile 2-3 saat geçirmeniz mümkün. İkinci satın alma seçeneğiniz ise KİT. Bu kitlerin kutusundan, o aracı inşa etmek için gereken tüm parçalar, bir sürü dişli, yağlar, boyanmamış bir gövde ve bir montaj kılavuzu çıkar. Eğer siz de benim gibi bir mekanik delisiyseniz ve o montaj kılavuzunu elinize alıp kitap gibi okumak size keyif verecekse KİT almak tam size göre. Bir KİT inşa ederken, tüm parçaları kendiniz monte eder, vidaları sıkar, dişlileri yağlar, amortisörleri toplar ve gövdesini boyarsınız. Her şeyden önemlisi, bir arazi aracını oluşturan parçaları tek tek inşa etme ve inceleme imkanınız olur. Kullanacağınız aracın doğumuna ilk elden şahit olmuş olursunuz. aranızdaki bağ şüphesiz daha kuvvetli olacaktır.


MONTAJ AŞAMASI
Bu işin bana en çok keyif veren ve başta bahsettiğim tüm disiplinleri tecrübe edebileceğiniz kısmı, KİT’i inşa etmektir. Bu disiplinlerden biri bile size zor gelecekse KİT yapmak sizin için ikinci planda kalmalı. Mekanik ve elektronik montaj yapabilirsiniz ama daha önce hiç bir R/C aracın gövdesini boyamadıysanız, yardım almanız gerekebilir. KİT kutularından hiç bir elektronik aksam çıkmadığı için, tüm bu bileşenleri tek tek ayrıca satın almanız ve monte etmeniz gerekecek.

ŞASİ VE GÖVDE
Peki, piyasada KİT ya da RTR olarak satılan modeller arasında istediğiniz aracı bulamazsanız ne olacak? İşte burada araştırma, teknik bilgi ve beceri devreye giriyor. Her bir Scale Crawler iki ana bölümden oluşur; şasi ve gövde (kep). Piyasada pek çok farklı model şasi ve bu şasilere uyan ya da ufak çabalarla uydurabileceğiniz gövdeler mevcut. Örneğin yapmak istediğiniz araç iki kapılı bir Jeep Rubicon. Bu aracı KİT ya da RTR olarak bulma şansınız yok. ama sadece gövde olarak satın alma şansınız var! Tek yapmanız gereken, gövdeyi satın almak ve ona uyacak bir şasi bulmak ya da herhangi bir şasiyi ona uydurmak. Hobide ilerledikçe bu tür farklı arayışlar içine girmeye başlarsınız. Bazen daha girmeden bu tür bilgilere ihtiyaç duyarsınız. Neyse ki Scale Crawler Türkiye Facebook sayfası, size hobiyle ilgili bilmeniz gereken bilgileri sunuyor ve merak ettiklerinizi cevaplıyor. Sayfayı takip ederek hobideki yeniliklerden haberdar olabilir ve içinden çıkamadığınız durumlarda yardım alabilirsiniz. Şu an piyasada KİT ya da RTR olarak bulunabilen ve gerçek araçların ölçekli modellerini üreten en popüler Scale Crawler marka ve modelleri şunlar:

Axial SCX10 ve SCX10 II (Jeep Rubicon Unlimited, Jeep Cherokee)
Rc4wd Gelande II (Landrover D90, D110 ve Toyota FJ40)
Rc4wd Trail Finder II (Toyota Hilux ve Toyota Land Cruiser LC70)
Traxxas TRX-4 (Landrover D110)
Vaterra ascender (1986 Chevrolet Blazer K5 ve 1972 Chevrolet K10)
MST CFX (Ford Bronco, Mercedes Unimog, Toyota FJ Cruiser, Toyota FJ40)
HPI Venture (Toyota FJ Cruiser)
Tamiya Bruiser (Toyota Hilux)
Tamiya High Lift (Toyota Tundra, Ford F-350)
Tamiya CC01 (VW amarok, Mitsubishi Pajero, Mercedes Unimog, Toyota FJ Cruiser, Toyota FJ40)

NEREDEN SATIN ALABİLİRİM?
Artık bir araç almaya hazırsınız. Peki, nereden alacaksınız? Türkiye’den alabileceğiniz marka ve modeller sınırlı. Axial için topmodels.com.tr’ye bakabilirsiniz. Tamiya için ise, Türkiye distribütörü olan, yılların güvenilir firması MMY Hobby ya da bayileri, dükkandan ya da internetten satın alma imkanı sunuyor. Eğer bu iki markanın ürünleri dışında bir model istiyorsanız yurt dışından sipariş vermelisiniz. Yurt dışından araç satın alınabilecek en köklü ve en güvenilir sitelere yazının devamındaki listeden ulaşabilirsiniz.

Tower Hobbies (Amerika)
Amerikalı bir firma. Kökleri çok eskiye dayanır ve tüm R/C hobi dallarıyla ilgili ürün bulmak mümkün. Burada bulabileceğiniz markalar; Axial, Rc4wd, Traxxas ve Hpi. Tamiya da bulabilirsiniz ancak Tamiya, bir Japon firması olduğundan, Uzak Doğu sitelerine oranla burada Tamiya fiyatları oldukça yüksektir.
www.towerhobbies.com

RcMart (Hong Kong)
Uzak Doğu’nun en eski ve en güvenilir sitesi. En uygun fiyata Tamiya alabileceğiniz ve KİT toplayacağınız araçlar için en uygun fiyatlı elektronik ve aksesuar bulabileceğiniz yer burası. RcMart’ta bulabileceğiniz markalar; Axial, MST, Traxxas, Tamiya, Hpi ve Gmade. Bu markaların yanında, Rc4wd ürünlerinin kaliteli kopyalarını üreten Xtra Speed markasını da bulabilirsiniz.
www.rcmart.com

Rc4wd (Amerika)
Rc4wd’nin resmi sitesi. Ürün kategorilerini gezerken, çeşitlilikten başınızın dönmesi garanti.
http://store.rc4wd.com/

Asiatees (Hong Kong)
En az RcMart kadar güvenilir bir Uzak Doğu sitesi. Burada da yine Rc4wd kopyası olan ve Boom Racing markası altında satılan şasileri bulabilirsiniz. Eğer bu siteden daha güvenli biçimde alışveriş yapmak isterseniz, firmanın Türkiye distribütörü olan The Goat Crawlers isimli, Bursalı Facebook sayfasını takip edip, bilgi alabilirsiniz.
www.asiatees.com

İYİ BİR FOTOĞRAF KARESİYLE ARACINIZI GERÇEK DİYE “YUTTURMANIZ” KOLAY, YETER Ki O KAREYİ YARATIN

Önerdiğimiz siteleri incelediğinizde bu araçların baz fiyatları hakkında az da olsa bir bilgi sahibi olabilirsiniz. Hobiye ilk defa girecekseniz, tamamen kullanma hazır ve aksesuarlarla süslenmiş bir aracın yanında, bu araçta kullanacağınız pil ve şarj aletiyle birlikte toplamda 1.500 TL ile 2.500 TL arasında bir bütçe ayırmanız yeterli.

Toz toprak ve bolca eğlenceyle dolu bu macera sizi bekliyor. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız!

Paylaş