reklamı kapat

POPÜLER

Asus Transformer Prime incelemesi

Tablet deyince Asus’un aklına her yerde karşımıza çıkan cihazlardan farklı bir şeyler geldiği malum. Bunu görmek için Transformer ve Slide modellerine bakmak yeterli. Markanın en yeni tableti Transformer Prime da onlardan farklı değil. Yine fonksiyonellik ön planda ancak bu kez donanım ve tasarım anlamında Asus çıtayı çok yukarılara taşımayı başarmış. Karşımızda belki de şimdiye kadar gördüğümüz en güzel Android’li tablet var. En önemli silahı ise Android 4.0 işletim sistemiyle uyumlu olması ve dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemciyle çalışması. Android işletim sisteminin bu en yeni sürümü, akıllı telefonlara ve tabletlere özel Android ayrımını ortadan kaldırıyor. Her iki segmentteki cihazlar tek bir arayüz üzerinden (iOS gibi) kontrol edilebilir hale geliyor.

JİLET GİBİ KESKİN
Asus’un bu yeni canavarını anlatmaya tasarımından başlasak yerinde olur. Yukarıda yazdığımız iddialı bir açıklama olarak algılanmasın, Transformer Prime gerçekten şimdiye kadar gördüğümüz en güzel görünümlü Android’li tablet. Ultrabook ailesinin üyelerinden Asus Zenbook’un tasarım çizgisinden izler taşıyan Prime, onun gibi alüminyum alaşımlı bir kasaya sahip. Ametist grisi ve altın sarısı olarak geçen iki farklı renk seçeneği bulunan kasanın üzeri dairesel olarak fırçalanmış. Bu da tabletin hipnotik bir görünüme kavuşmasını sağlamış. Cihazın sağ yanında yalnızca kulaklık girişi bulunuyor. Alt yüzde tableti klavye ünitesine sabitlemek için gerekli yuvalar ve şarj bağlantı noktası yer alıyor. Sol yanda ise ses açma/kısma tuşu, onun biraz altında ise microSD hafıza kartı yuvası mevcut. Prime’ın 8,3 mm’lik, incecik kasasının sağ arka kısmında hoparlör bulunuyor. Hoparlörün tatmin edici bir ses verdiğini söylemek zor. Konumundan ötürü de ekran yatay pozisyonda video izlerken tüm sesler sağ taraftan geliyormuş gibi hissediyorsunuz.

SEN DE YAZ, YAZ, YAZ
Transformer serisinin bir önceki modelinde gördüğümüz gibi Prime’da da özel bir klavye ünitesi bulunuyor. Bu ünite, cihazın pil ömrünü 12 saatten 18 saate çıkarmanın yanı sıra birçok kolaylık da sağlıyor. Tablet çok rahat bir şekilde bu üniteye yerleştirilebiliyor. Çıkarmak için de klipsini kaydırıp tableti yukarı doğru çekmek yeterli oluyor. Klavyeyle birleşince Prime tam bir ultrabook gibi görünüyor. Türkçe karakterlere sahip olan klavyenin tuşları tabletin boyutlarından ötürü tabii ki biraz iç içe ancak büyüklükleri ideal ve yazarken sorun yaşamıyorsunuz. Üzerinde yer alan ufak touchpad az sayıda parmak jestini tanıyor. Klavyenin hemen üst kısmında ekran parlaklığı, ses, oynatma kontrolü, Wi-Fi, Bluetooth, ayarlar, kamera ve ekran kilidini kontrol eden kısayol tuşları bulunuyor. Tablet üniteye bağlı haldeyken bu tuşları kullanmak fazlasıyla zaman kazandırıyor. Klavye ünitesinin sağ yanında tam boy SD kart yuvası ve yine tam boy bir USB 2.0 bağlantı noktası bulunurken sol yanda yalnızca şarj girişi yer alıyor. Yeri gelmişken belirtelim, tablet, klavye ünitesine bağlı haldeyken şarj edilirse öncelikle tabletin pili doluyor, sonrasında klavye de şarj olmaya başlıyor. USB bağlantı noktası üzerinden her türlü bellek ve sabit disk Prime’a bağlanabiliyor ve bu sayede tabletle tüm dosyalarınıza ulaşmanız biraz daha kolaylaşıyor. USB bağlantı noktasına klavye ve fare de takılabiliyor. Şayet daha büyük bir klavyeyle rahat ediyorsanız bağlayacağınız harici bir klavyeyle işinizi çok daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Haricen fare kullanabiliyor olmak da touchpad ve dokunmatik ekran kullanmanın neden olduğu sıkıntıları ortadan kaldırmak için birebir. Tablet ve klavye ünitesi üzerinde microSD ve SD kart yuvaları bulunmasının, 32 GB’lık dahili hafızayı yeterli bulmayanların fazlasıyla işine yarayacağı da kesin.

GORILLA GLASS KAPLI SUPER IPS+ EKRAN
Tabletlerin en önemli öğelerinden biri olan ekran, Transformer Prime’da gerçekten üst seviyede. 1280×800 piksel çözünürlük veren ekran, Super IPS+ özellikli bir LED LCD. Yaklaşık 149 ppi piksel yoğunluğuna sahip ve 10,1 inç büyüklüğünde. Tabletin ekranı oldukça hassas. En hafif dokunuşlarda dahi algılama sorunu yaşamadık. Tabletin ekran parlaklığı standart Android menüsü üzerinden ayarlanabiliyor. Asus’a özel bir seçenek olan IPS+ ise dış mekanlarda tableti kullanırken devreye alınabiliyor ve en son seviyedeki standart parlaklığı bir parça daha artırarak, ekranın daha rahat görünmesini sağlıyor.

NVIDIA TEGRA 3 GELİYOR
İşlem gücünün neredeyse her şey demek olduğu teknoloji dünyasında tabletlerin de bu güç yarışında yer alması kaçınılmazdı. Bunu gösterir şekilde, son bir yıl içinde çift çekirdekli tabletlerin hegemonyası iyiden iyiye kendini belli etti. Ancak artık bu dönemin sonuna geliyoruz çünkü taht artık dört çekirdeklilerin. Bu kategorinin ilk üyelerinin büyük bir kısmıyla 2012’nin ilk aylarında tanışacağız. İncelememizin konusu Transformer Prime da onlardan biri. NVIDIA’nın tabletler için özel ürettiği Tegra 3 chipset’li bir işlemci kullanan tablet, bunun getirdiği hız ve performans artışıyla sıradan rakiplerinin bir hayli önüne geçmeyi başarıyor. Benchmark testleriyle haşır neşir olanlar için söyleyelim, Prime, AnTuTu uygulamasında 10.600 seviyesinde puanlar almayı başardı. NVIDIA Tegra 3’ün en öne çıkan özelliği eskiye oranla artan grafik performansı. Bunu, chipset’e özel olarak çıkarılan ve tablette demo versiyonu bulunan Riptide GP oyunuyla görmek mümkün. Su kanallarında jet ski kullandığınız oyun, bir tabletten beklenenden çok daha kaliteli bir görsellik sunuyor. Hızlı tepkiler, en ufak bir takılma olmaması ve detaylar gerçekten inanılmaz.

VİDEO İZLEYELİM, İNTERNETTE GEZELİM
Prime’ın video performanısını test edebilmek adına içine farklı formatlarda 15’in üzerinde 720p ve 1080p çözünürlüklü video attık. Tahmin edebileceğiniz gibi Android’in standart oynatıcısıyla pek sağlıklı sonuçlar alamadık. Ancak haricen yüklenen uygulamalarla bazı 1080p çözünürlüklü m2ts formatlı dosyalar dışında her şeyi izleyebildik. Ara ara takılmalar da yaşadık ancak farklı oynatıcı uygulamalarıyla bunları minimuma indirmek mümkün. Tabletle gelen Asus’un MyNet uygulaması sayesinde, destekli tüm cihazlardaki içerikler, DLNA üzerinden görüntülenebiliyor. Video oynatmadaki önemli avantajlardan birinin de tabletin hafıza kartı ve USB bellek desteği sunuyor olması. Transformer Prime, Türkiye’de Android’in en yeni sürümü 4.0 ile piyasaya çıkacak, ancak bizim test ettiğimiz cihazda Android 3.2 yüklüydü. Bunun etkisiyle olsa gerek tarayıcı performansından genel anlamda pek memnun kalmadık. Tıklamalara ve dokunuşlara verdiği tepkiler yavaş kaldı, kullanırken bizi biraz zorladı. Tarayıcı ve işletim sistemine ilişkin çeşitli aksaklıkların Android 4.0 ile aşılacağını söylesek yanlış olmaz.

GÜLÜMSEYİN, ÇEKİYORUM
Yapılarından ötürü tabletleri bir fotoğraf makinesi veya kamera olarak kullanmak pek mantıklı değil ancak kullanıcılardan gelen talep, üreticilerin son kullanıcıya sundukları ürünlerde daha kaliteli kameralar kullanmaya zorluyor. Fena da olmuyor açıkçası. Belki kırk yılda bir kullanacağız ama bu tabletle çektiğimiz fotoğraf ve videonun kötü olmasını gerektirmez değil mi? Transformer Prime’ın kamerası 8 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor ve otofokus özelliğine de sahip. LED flaşlı kamerada standart Android ayarları bulunuyor. ISO değeri 800’e kadar çıkabilen kamerayla dış mekan veya aydınlık ortamlarda çekilen fotoğraflar oldukça güzel görünüyor ancak her zaman olduğu ve olacağı gibi yetersiz ışıktaki çekimlerin vazgeçilmezi kumlanma sorunu Prime’da da mevcut. Video moduna aldığımızda ise tablet bizi gerçekten şaşırtıyor. 1080p, 720p ve 480p çözünürlüklerinde kayıt yapabilen kameranın görüntü kalitesi birçok mobil cihazın ve orta seviye kameranın çok üzerinde. Videolarda ne bir atlama ne de takılma var.

ASUS’A HAS ÖZELLİKLER VE UYGULAMALAR
Transformer Prime’ın ayar menüsünde Asus’a özel bir sekme bulunuyor. Buradan Asus’un bildirim paneli etkinleştirilebiliyor. Sağ alt köşeye dokunduğunuzda karşınıza gelen bu panel, klasik Android paneline göre daha fazla seçenek sunuyor. Panel üzerinden tabletin güç modlarını değiştirebiliyor, IPS+ ve parlaklık ayarlarını yapabiliyor, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Otomatik Senkronizasyon, ekran kilidi ve sesi kapatma seçenekleri etkinleştirip devre dışı bırakabiliyorsunuz. Klavye ünitesinden bir tuşa basıldığında tabletin uykudan uyanması ve en son kullanılan uygulamalar ikonuna uzun bir süre basıldığında ekran görüntüsü alma seçeneğini de yine Asus’a özel bu sekmeden ayarlayabiliyorsunuz. Asus’un 8 GB’lık çevrim içi depolama alanı sunan MyCloud uygulamasının yanı sıra Polaris Office, App Locker, Amazon Kindle, Zinio ve Press Reader (deneme sürümü) da tablete ön yüklü olarak geliyor.

KARAR
Yazı içinde iki kere tekrar ettik, yazının sonunda yine söyleyelim, Prime gördüğümüz en güzel Android’li tabletlerden biri. Muhakkak ki daha inceleri, daha yüksek permans gösterenleri, ekranı daha parlak olanları da göreceğiz ama şu an için durum bu. Şayet beklentilerinizi karşılıyorsa (ki Android cephesinde seçeneğiniz az) ve fiyatı da bütçenizi aşmıyorsa Transformer Prime kesinlikle sizi memnun edecektir.

İLGİLİ HABERLER