reklamı kapat

POPÜLER

Asus ZenBook 3 incelemesi

İNCE VE HAFİF

Test merkezimizin konuğu olan Asus ZenBook 3, ilk bakışta elbette tasarımıyla dikkatimizi çekmeyi başardı. MacBook’u rakip koltuğuna oturtan ZenBook 3 incecik bir tasarıma sahip. Sadece 11,9 mm kalınlığındaki dizüstü bilgisayar 910 gram ağırlığıyla da taşınabilirliği üst noktaya çıkarıyor. Öyle ki, bilgisayar çantasını geçtik, omuz çantanıza dahi rahatlıkla koyup yanınızda taşıyabileceğiniz bir ürün ZenBook 3.

Taşınabilirlikten bahsetmişken şunu da eklemeden geçmeyelim, en az kendisi kadar şık bir kutu tasarımıyla gelen cihazın kutu içeriğinde portföy çantası da yer alıyor. Portföy diye özellikle belirttik zira şarjını taşımanız için yine ayrıca bir çantaya ihtiyaç duyacaksınız. Tasarım detaylarına geri dönecek olursak, cihaz üç farklı renk seçeneği sunuyor: Roze Altın, Kraliyet Mavisi ve Kuvars Grisi. Üç renk seçeneği de altın logo ve çerçeve detayıyla süslenirken, klavyede de yazılar yine altın rengi tercih edilmiş. Bizim incelediğimiz modelin Kraliyet Mavisi olduğunu belirtelim. Renk tercihi çok subjektif olmakla beraber, altın detaylar olmadan daha sade bir tasarım bir parça daha hoş olabilirdi diye düşünüyoruz. Tabii böylesine ince bir tasarım belli başlı fedakarlıklar yapılmadan elde edilemiyor ne yazık ki. ZenBook 3 de o fedakarlıklardan yakasını kurtaramamış. USB Type C bağlantısıyla gelen cihazda bunun dışında sunulan tek bağlantı 3,5 mm’lik kulaklık girişi olmuş. Kısacası cihaz bağlantı seçeneği sunmuyor. Ancak Asus bu problemi kutu içeriğine dahil olan bağlantı çoklayıcı ile bir parça çözmüş. Bize göre kutu içeriğine dahil olan bu bağlantı çoklayıcı büyük bir artı. USB, HDMI ve Type C bağlantılarından birer adet sunan bu mini eklenti, sayesinde belki geniş bağlantı seçenekleri sunulmuyor ancak ihtiyaç duyabileceğiniz kadarı mevcut. Daha fazlasını sunan bir evrensel yuva da Asus tarafından ayrıca satılıyor.


Cihazın üst kapağında Asus’un alışılmış Zen tasarımının etkileri görünüyor. Biz koyu renk modeli incelediğimiz için parmak izi konusunda biraz sıkıntı yaşadık. Cihaz üzerinde lekeler kalabiliyor. ZenBook 3’ün daha açık renkli modelleri kullanıcılar için daha rahat olabilir. Cihazı açtığımızda ise karşımıza 12,5 inçlik ekran çıkıyor. Kompakt bir model olduğu için 12,5 inçlik ekranın oldukça yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Tek elle rahatlıkla taşınabilen bir cihazdan bahsediyoruz neticede. Ekran çerçevesi için “süper ince” diyemeyeceğiz ancak oldukça ince olduğunu söyleyebiliriz. 12,5 inçlik ekranda Full HD çözünürlük sunan ZenBook 3’ün ekranı ise mat değil. Yani arkadan çok ışık aldığı durumlarda zaman zaman sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ancak cihazın ekranının gerek renkleri gerek parlaklığı ile iyi bir performans sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca Corning Gorilla Glass 4 kaplı ekranın dayanıklı olduğunu da ekleyelim.

Bu noktada biraz klavye tasarımı ve touch pad’den bahsedelim. Arkadan aydınlatmalı klavyenin kullanımı çok rahat. Klavye üzerinde kayar gibi hızlı hızlı yazılar yazmak mümkün. Özellikle yazı odaklı çalışacak kişiler için klavye deneyiminin önemli olduğunu düşünürsek ZenBook 3 bu konuda başarılı. Touch pad’se özellikle bağlantı konusunda sınırlı cihazlarda bir başka önem verdiğimiz alan. Cihazın touch pad deneyimi bir hayli akıcı. Rahatlıkla sadece touch pad ile cihazı yönetmek mümkün. Ayrıca touch pad üzerinde bir de parmak izi yer alıyor. Cihazı parmak iziyle de açabiliyorsunuz. Olması elbette bir artı, ancak olmasaydı “neden yok?” demeyeceğimiz bir özellik olmuş.