Avrupa Birliği, global çip krizinin etkileriyle beraber yarı iletken pastasından daha fazla pay almak istediklerini açıkladı ve bir adım attı.
Avrupa Birliği ve bağlı Avrupa Komisyonu, kısa süre önce “European Chips Act” ile önemli bir gelecek adımı attı. Bu adımın arkasında özet olarak Avrupa’nın yarı iletken pazarındaki üretim payını artırmak yer alıyor. Birlik, 2030 itibarıyla global yarı iletken üretimindeki payını yüzde 9’dan yüzde 20’ye çıkarmak istiyor ve bunun için 43 milyar euro seviyesinde bir fon ayırıyor.
Global çip krizi herkesin yakından bildiği üzere aktif olarak devam ediyor. Sayıları az olan yarı iletken üreticisi firmalar halen gelen talebe yetişemiyor. Pandemi ile başlayan sorunlar ve talep patlaması nedeniyle halen piyasada birçok elektronik ürün rahat rahat bulunamıyor, halen otomobil üretim süreçlerinde aksamalar oluyor.
Peki global çip krizinin neden halen çözülmüyor? Neden üretim kapasitesi artırılmıyor? Neden ülkeler ya da Avrupa Birliği üretici firmalarına hemen yardım etmiyor? Süreçteki sorun maalesef para değil çünkü yarı iletken şirketleri kendi başlarına dahi adeta para basıyor. Sorun, hassas yarı iletken üretiminin çok zor olması ve yeni fabrikaları işler hale getirmek için gerçek anlamda yılların gerekmesi.
Bu yüzden yeni fabrikalar için yapılan yatırımlar hep uzun vadeli planların merkezinde yer alıyor. Şu an kimsenin elinde süreci kısa vadede çözecek bir sihirli değnek bulunmuyor.
Çok büyük endüstrilere sahip olan ve sorundan büyük şekilde etkilenen Avrupa Birliği, ileride yarı iletken üretimi konusunda dışa bağımlılığını azaltmak istiyor ve bu gerçekten mantıklı görünüyor. Her ülkenin bur konuda bir adım atması gerekiyor çünkü artık hemen her şeyin içerisinde çok sayıda çip bulunuyor.
İlginizi Çekebilir: L’Oreal firmasından 2023’te gelecek evde saç boyama cihazı