Avrupa Birliği, tüm Çinli elektriklileri ekstra vergiler ile vurabilir. Bu konuda bir süredir resmi soruşturma yürütülüyor.
Otomobil sektörü son yıllarda büyük bir hızla değişiyor, bu değişimin merkezinde de tamamen elektrikli otomobiller yer alıyor. Elektrikli otomobiller standart modellere oranla çok daha az parçaya sahip olduklarından köklü geçmişe sahip olmayan yeni nesil firmalar tarafından rahat şekilde üretilebiliyor. Bu sayede şu an elektrikli otomobil pazarında inanılmaz bir Çinli model patlaması yaşanıyor, bu modeller son dönemde Avrupa’da büyük ses getiriyor. Bu durumdan hoşlanmayan Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, geçtiğimiz yılın sonunda Brüksel’in Avrupa pazarını bozduğu gerekçesiyle Çin üretimi elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatacağını duyurmuştu. Von der Leyen bu konuda, “Küresel pazarlar artık daha ucuz Çin elektrikli otomobilleriyle dolup taşıyor ve bunların fiyatları büyük devlet sübvansiyonlarıyla yapay olarak düşük tutuluyor. Bu durum pazarımızı bozuyor” demişti. Bu konu yine gündeme geldi çünkü bugün yetkililer aylar süren soruşturmanın ardından, Çin’in Avrupa’ya ihraç ettiği elektrikli araçları “haksız” bir şekilde sübvanse ettiğine dair kanıtlar bulduğunu açıkladı. Aktarıldığı kadarıyla bu durum nedeniyle Çin’den getirilen elektrikli araçlara “geriye dönük” gümrük vergileri getirilebilir ve sonrası için de ekstra vergiler devreye alınabilir. Tam olarak kasım ayında bitecek süreci tüm otomobil dünyası yakından takip ediyor, Avrupalı yetkililerin bir süredir Çin’de bulunduğu ve yerinde incelemeler yaptığı biliniyor.
Bu konuda en son Renault gündeme gelmişti. Kaçıranlar için Renault CEO’su Luca de Meo, yaptığı yeni bir açıklama kapsamında Çinli araçlara karşı birleşme çağrısı yapmıştı. Luca de Meo, Çin’den gelen çok uygun fiyatlı elektrikli araçlarla mücadele edecek ucuz araçlar üretmek için Avrupa’da Airbus tarzı bir birleşimin oluşturulması çağrısını yaptı.
Aktarıldığı kadarıyla Airbus 2000 yılında Avrupalı havacılık ve uzay şirketleri arasında bir ortak girişim halini aldı. Boeing gibi büyük Amerikan şirketlerine karşı rekabet etmesi için kurulan ve Avrupa hükümetleri tarafından desteklenen Airbus’ı otomobil pazarında örnek almaları gerektiğini belirten Renault CEO’su Luca de Meo, “Bu duruma çözüm bulmak için yaratıcı olmamız gerekiyor” cümlesini de kurdu.