Avrupa Birliği ülkelerinde benzin ve dizel araç satışları için yolu sonu geliyor. Temiz gelecek için kesin tarih netleşmiş durumda.
Paylaşılan habere göre Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde benzinli ve dizel otomobil satışını 2035 itibarıyla kesin olarak bitiriyor. Ortak onay birliği sağlanan gelişme ile beraber emisyonları 2030’a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen birlik, bu hedefine ulaşmak için en büyük emisyon kaynağı olan içten yanmalı motora sahip araçların fişini çekiyor. 2035 hedefini binek otomobiller yanında hafif ticari araçlar için koyan birlik, gelecek için halen uzak duran güzel bir adım atıyor. 2035 hedefi uzak ancak Avrupa’daki birçok ülke şu an elektrikli araç kullanımı konusunda önemli imkanlar sağlıyor. Birçok ülke vatandaşlarına elektrikli bir araç tercih etmesi için teşvik sağlıyor, belirli konularda indirimler gerçekleştiriyor.
Peki bu konuda Türkiye’de durum ne? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başkanı Mustafa Yılmaz’ın 2021 sonu verilerine dayandırdığı açıklamasına göre Türkiye’de şu an 6.500 seviyesinde elektrikli araç bulunuyor. Yılmaz, 2030’da 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobilin yollara çıkmasını beklediklerini de aktarıyor. Türkiye’nin 85 milyon üstündeki nüfusu göz önüne alındığı zaman 6.500 elektrikli araç oldukça düşük görünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’de elektrikli otomobillerin geride kalmasının en büyük nedeni ise net olarak yüksek satış fiyatları oluyor. Şu an Türkiye’de en basit bir elektrikli otomobil için dahi tam 700 bin TL vermek gerekiyor. Ayrıca alt seviye araçların menzilleri düşük ve benzinlik kadar yaygın bir şarj ağımız da bulunmuyor. Bundan dolayı da çoğu kişi halen elektrikli araçlara sıcak bakmıyor. Sıcak bakanlar da bu araçlara maddi olarak ulaşamıyor.
Avrupa Birliği aktarıldığı kadarıyla 2050 yılına kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Burada sürece tüm ticari araçlar dahil ediliyor.