Avrupa Birliği, X’in mavi onay rozeti satmasını yasa dışı olarak nitelendirdi

12 Temmuz 2024 16:57

Avrupa Birliği, milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu X platformunun mavi onay rozeti satmasını yasa dışı olarak nitelendirdi.

Elon Musk satın almadan önce Twitter’daki mavi onay rozetleri sadece ünlü/tanınmış kişilere ve gerçekten doğrulanmış şirket ya da sayfalara veriliyordu. Yani eski dönemde kişiler parasıyla kısa sürede mavi onay rozeti satın alamıyordu. Elon Musk Twitter‘ı satın aldıktan ve platformun adını X olarak değiştirdikten sonra bu durum değişti. Artık isteyen herkes X Premium abonesi olarak dakikalar içinde mavi onay rozeti sahibi olabiliyor. Avrupa Birliği kısa süre önce tam olarak bunun yasal olmadığına karar verdi ve sürecin DSA’yı ihlal ettiğini açıkladı. X, bu karara itiraz edebilecek, ancak itiraz başarısız olursa şirket yıllık küresel cirosunun yüzde 6’sına kadar para cezasına çarptırılabilecek. Bu konuda bir açıklama yapan yetkililer, “Herkes doğrulanmış statüsü elde etmek için abone olabildiği için, kullanıcıların hesaplar ve etkileşimde bulundukları içeriklerin gerçekliği hakkında özgür ve bilinçli karar verme becerileri olumsuz etkileniyor” dedi. X için bugün yeni bir özellik de gündeme geldi. Yapılan keşiflere göre 2021 yılından bu yana gündemde olan “beğenmeme” butonu yakında kullanıma sunulabilir ve karşımıza bir “kırık kalp” simgesiyle çıkabilir.

Eğer bir değişiklik olmazsa, sadece içeriklere gelen cevapların altında kalp yani beğenme yanında, kırık kalp yani beğenmeme butonu da yer alacak. Henüz ne zaman kullanıma alınacağı bilinmeyen bu altyapı, birçok kişinin hoşuna gidebilir, kesin değil ancak “beğenmeme” sayısı bazı tahminlere göre YouTube’daki gibi gizlenebilir. Platform bundan önce Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra günlük kullanıcısını ciddi seviyede artıramaması ile gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz hafta içinde, Instagram tarafından geliştirilen X rakibi uygulama Threads için aylık 175 milyon aktif kullanıcının geride kaldığı açıklandı. Peki yavaş da olsa büyümeye devam eden servisin rakibinde durum ne? Yapılan son analizlere göre X’in günlük aktif kullanıcı sayısı şu anda 251 milyon civarında yer alıyor. Elon Musk satın aldıktan sonra günlük aktif kullanıcı sayısı hatırı sayılır oranda artmayan platform, 2024’ün ikinci çeyreğinde 2023’ün ikinci çeyreğine oranla yüzde 1,6’lık bir artış elde edebildi. Elon Musk’ın hamleleri nedeniyle çok sayıda kişinin uzaklaştığı platform, her şeye rağmen gerilemiyor ve haber alma/gündemi belirleme konusunda bir numaralı merkez olmaya devam ediyor.

X haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş