Avrupa Birliği, yapay zekâ merkezli görsel / fotoğraf üretimini denetlemek istiyor. Bu konuda 2023 içerisinde bir adım atılacak.
DALL-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi çok popüler hale gelen yapay zekâ temelli sistemler 2022’de çok ses getirdi. İnternetteki fotoğrafları alarak analiz eden ve kişilerin yazdıklarını görsel hale getiren bu sistemler, genel olarak beğeniliyor ancak tepki çeken yanları da bulunuyor. Örneğin bu sistemler tasarımcılar ve fotoğrafçıların tarzlarını izinsiz olarak kopyalıyor, aynı zamanda bu sistemlerin uygunsuz içerikler oluşturma konusunda da kötü bazı yanları bulunuyor. İşte bu konuda bir adım atmak isteyen Avrupa Birliği, sistemleri denetim altına almak ve kullanım konusunda uzun vadeli bazı kurallar belirlemek istiyor.
Bu henüz tam olarak netlik kazanmayan kuralların dışına çıkanlara ceza verilmesi düşünülürken, bu sistemleri üretenlerin daha şeffaf bir yapıya bürünmesi isteniyor. Avrupa Birliği aynı zamanda görsel üretimi için milyonlarca fotoğrafla beslenen yapay zekâ modelleri ile üretebileceklerin sınırlandırılmasını ve teknolojinin kötüye kullanılmaması için çıktıların detaylı olarak incelenmesi gerektiğine inanıyor. Bu teknolojilerin yönetilmesi çok kolay olacak gibi görünmüyor ancak 2023 için kesinlikle bazı ciddi yasal adımlar planlanıyor.
Yapay zekâ üretimi içerikler kapsamında 2022’nin sonunda bir de Lensa merkezli “Avatar” sistemi patlama yapmış ve bu sistem en son olumsuz bir etkiyle gündeme gelmişti. Yapay zekâ temelinde üretilen avatarını çok beğenen kişiler (Özellikle kadınlar), bu şekilde görünmek adına plastik cerrahlara akın etmeye başladı. Aktarıldığı kadarıyla son dönemde bu konuda özellikle ABD’de devasa bir talep bulunuyor.
Bazı ünlü plastik cerrahlar, insanların kendilerine uygulamanın hazırladığı avatarlarını örnek göstererek ameliyatlar talep ettiğini söylüyor. Bu uygulamaların büyük bir gerçeküstü beklenti oluşturduğunu aktaran doktorlar, bunun çok tehlikeli olduğunu belirtiyor.