Yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da otomotiv sektörünün önemli temsilcileri ile uzun görüşmeler gerçekleştirdi.
Yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve otomotiv sektörü temsilcileri arasında yapılan uzun görüşmelerde önemli konulara değinilmiş. Emre Özpeynirci’nin elde ettiği bilgilere göre temmuz ayında bitecek “6 ay ve 6 bin km” sınırlaması uzatılarak devam edecek. Aktarıldığı kadarıyla otomobildeki fiyat artışının en önemli nedenlerinden birisinin vatandaşın alıp sattığı araçlar olduğu net olarak anlaşılmış durumda. Bu yüzden şu an sadece otomotiv ticareti yapan şirketleri kapsayan uygulamaya, yakında şahıs ve diğer şirketler de dâhil edilecek. Görüşmeler içerisinde kiralama şirketlerine en az 1 yıl satışa yasağı gelebilme ihtimali de masaya getirilmiş. Yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat, görüşmeler kapsamında sektör temsilcilerine araç fiyatlarını düşürme ve kayıt dışı ticareti kesme konusunda oldukça kararlı olduğunu göstermiş, aynı zamanda sektör yetkililerine yapılan hilelere karşı 15’e yakın dosya verilmiş. Sıfır araçların yatırım aracı olarak görüldüğünü ve bunu bitireceğini aktaran Bolat’a sektör yetkilileri, önümüzdeki aylarda durumun dengeleneceğini iletmiş. Görüşmelerde alınacak kararlarda ve yapılacak derinlemesine denetimlerde sektör temsilcilerinden de destek istenmiş, söylendiği kadarıyla Bakan Bolat görüşmeler öncesinde gümrükte stok yapılmasına kadar her şeyi araştırmış. Sektör yetkililerini birçok konuda dinlediği söylenen Bolat, bayilere birçok ceza kesildiğini ve ceza kesilecek daha çok bayii olduğunu da aktarmış.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki bu yukarıda geçen “6 ay ve 6 bin km” sınırlaması tam olarak neydi? Hatırlamak adına eski Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomobil satışında geçilen yeni dönem hakkında ilk olarak “İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak“ açıklamasını yapmıştı. Konu hakkında daha sonra da konuşan Muş, Kayseri’de Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde, “Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manipüle gibi konular varsa o Rekabet Kurulu’nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor. Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız” demişti.
Türkiye otomotiv sektöründeki son gelişmeler yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X