Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Ankara’da katıldığı bir programda yaptığı 80 megabit açıklaması ile dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İHA’da yer alan habere göre bugün gazetecilere şu dikkat çekici açıklamayı yaptı: “Çok teknik terimlere girmeden, biz bir kere fiber kabloları aşağı yukarı 580 bin kilometreye çıkardık. 600 bin kilometrelere çıkardık. Bir sokağın başına kadar getiriyoruz ya da caddenin başına kadar getiriyoruz, iki bütün caddede dolaştırabiliyoruz. Üç, ev girişine kadar getirebiliyoruz. Eski binaların neredeyse tam tamamı bakır kaplama bir kere orada otomatikman hız düşüyor. Bir de şu andaki bütün bu söylediklerimi dikkate aldığımızda yanlış hatırlamıyorsam 80 megabit kadar bir hıza ortalama hizmet edebilecek durumdayız, ama abonelerin, abone şartları ve istekleri aşağı yukarı 35-40 megabit seviyesinde. Yani talep de bu noktada yeterli değil. Dolayısıyla biz internet noktasında çok istediğimiz hızda değiliz eleştirilerine muhatap kalıyoruz ama gerçek durumunun bu olduğunu söylemek isterim.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bundan önce katıldığı Habertürk yayınında bazı açıklamalarda bulunmuştu. İnternet hızı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, “Şu anda Türkiye’de 600 bin kilometre fiber hattımız var. Bu hatlarımızı bazı caddelere kadar getirebilmişiz. Bu hatlarımızı bina girişlerine kadar getirebilmişiz. Kamunun ya da bu işle ilgili şirketlerin görevi bina girişine kadar gelmektedir.” dedi.
“Bina içindeki tesisatlar büyük oranda bakır” diyen Uraloğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bahsettiğim cadde başı, sokak başı, bina girişi fiber. Bakırdan dönüştürenler de var. Vatandaşımızın talebi ve abonelikte istediği hız ve limitler burada belirleyici” ifadelerini kullandı.
“Son kullanıcının Türkiye’deki ortalama hızına baktığımızda istediğimiz yerde değiliz, çok net. Daha iyi yerde olmalıyız” diyen bakan, şunları da söyledi: “Biraz daha yapmamız gereken iş var. Burada kilometreyi milyonlara yaklaştırmamız lazım. Şimdilik 600 bin. 700-800 binlere çıktığımızda birçok problemi çözeceğiz. Birinci derecede sorumlu Türk Telekom.”