Baskılar sayesinde iptal edilen tehlikeli Google projesi

18 Aralık 2018 20:00

İlk olarak Ağustos 2018’de ayında ortaya çıkan gizli Google projesi, Kasım 2018 sonunda çalışanların da büyük baskısı ve protestosu ile rafa kaldırılmış gibi görünüyor.

Ağustos 2018’de, Google, Çin pazarına giriş yapabilmek için Dragonfly kod adına sahip bir arama motoru üzerinde çalıştığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Kısa sürede detayları açık edilen bu projeye göre Google’ın Çin için kendinden sansürlü bir arama motoru geliştirdiği kaydediliyordu. Bildiğiniz gibi Çin Hükümeti’nin baskıcı politikası sebebiyle teknoloji devi orada yer alamıyordu. Bu yüzden geliştirilen bu arama motorunda ülkede kara listeye alınan internet sitelerini otomatik olarak sansürlenmesinin yanı sıra, insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protesto gibi kelimelerin de sansürleneceği iddia ediliyordu. 2019’un başlarına yetiştirmeye çalışılan proje ise şimdilik rafa kalkmış gibi görünüyor.

Google çalışanları protesto etmişti

Kasım 2018’de firmanın çalışanları Uluslararası Af Örgütü’ne katıldıklarını belirterek projenin iptal edilmesine ilişkin açık bir mektup yayınlamıştı. Pek çok çalışanın imza attığı bu mektupta itirazlarının Çin özelinde olmadığını belirten çalışanlar, teknolojinin insanları bastıracak ve susturacak bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini yazmıştı. Çin’e tanınması muhtemel bu ayrıcalığın ileride diğer ülkelerin de yararlanmak isteyeceği bir fırsata dönüşmesinden korkulduğu da kaydedilmişti.

Geçtiğimiz hafta Google CEO’su Sundar Pichai’nin Çin’de bir arama motorunu kullanıma sunmakla ilişkin bir planları olmadığını açıklaması üzerine The Intercept‘in haberine göre proje iptal edilmiş gibi görünüyor. Ancak projenin tamamen iptal edilmemiş olabileceğini kaydedelim. Google’ın CNBC‘ye yaptığı açıklamada firmanın Çinli kullanıcılar için hala pazara giriş yapmak istediğine değiniliyor. Teknoloji devinin bu projede çalışan mühendisleri diğer projelere yönlendirdiği de açıklananlar arasında.

İlginizi çekebilir

Yeni Google ürünleri

Paylaş