reklamı kapat

POPÜLER

Battlefield 3 incelemesi

Bu sayfalardan sürekli kurduğumuz bir cümle var: Bazı oyunlar gelir ve oyunculuğu tamamen değiştirir. İşte Battlefield onlardan biriydi. 2002 yılında ilk Battlefield çıktığı zaman multiplayer kavramı sonsuza dek değişmişti. Kocaman bir harita üzerinde, tam 64 kişi strateji geliştirip savaşmanın tadına varabiliyordu. Oyunda hem birçok sınıf hem de araç kullanma imkanı bulunuyordu. Örneğin, bir tank alıp ortalığı dağıtabiliyorduk. Battlefield markası altında bugüne kadar birçok oyun çıktı ve seri sürekli olarak ileriye doğru gitti. Zaman içinde hem deniz ve hava savaşları işin içine dahil oldu hem de tamamen hasar görebilir çevre modellemesi. Fakat Battlefield 3’ün fragmanlarını ilk gördüğümüzde bu kez işin her zamankinden biraz daha farklı olacağını anladık. Özellikle Caspian Border tanıtım videosu en uçuk hayallerimizin bile ötesindeydi. Diğer yandan serinin Modern Warfare ile olan rekabetinde de nerede duracağı merak konusuydu.

SAVAŞIN KURALLARI
Battlefield 3 serinin ezberini birazcık bozarak, ortama daha çok hareket ve bir de tek kişilik senaryo getiriyor. Serinin daha önceki Bad Company bölümlerinde de tek kişilik hikaye mevcuttu ancak bu kez biraz daha Modern Warfare çizgisine yaklaşılmış. Yine de oyunun ağırlıklı noktasını oluşturan şey çok oyunculu modlar. Oyunun neredeyse tamamına yakını bu şekilde oynanması için yapılmış. Ancak yine de sizi online tarafta yaşayacağınız kocaman savaşlara hazırlamak için bir tek kişilik senaryo modu bulunuyor. Tek kişilik senaryoyu yaklaşık altı saat gibi kısa bir sürede bitirebiliyorsunuz. Öyle çok ahım şahım bir hikaye de anlatmıyor ancak yine de sizi hazırlaması bakımından gayet yararlı bir seçenek olmuş. Oyuna iyice ısındıktan sonra hemen çok oyunculu modlara akabilirsiniz. Öncelikle co-op modundan başlayalım. Yanınıza bir arkadaşınızı alıp düşman saflarında savaşmak her zaman en keyif aldığımız seçeneklerden olmuştur. Battlefield 3’te bunu tam anlamıyla gerçekleştirebiliyorsunuz. Hatta oyun bunun için tamamen ayrı haritalara ve silahlara da sahip (fakat keşke sadece altı haritadan fazlasını sunsaydı). İki kişi düşman hatlarını yarıp taktik geliştirerek oyunun keyfine varabiliyorsunuz. Şimdi gelelim oyunun asıl odaklandığı seçeneklere. Her zaman olduğu gibi yine dört sınıfa sahibiz: Assault (Saldırı), Engineer (Mühendis), Support (Destek) ve Recon (Keşif). Saldırı sınıfı piyadeler savaş alanında en etkin ateş gücünü oluşturuyor. Özellikle otomatik tüfek kullanımı konusunda uzmanlar. Mühendis sınıfı, bozulan araçları tamir edebiliyor ve ağır silahları ustalıkla kullanabiliyor. Destek sınıfı, hızlı hareket kabiliyetine sahip olan cephane ve ekipman taşımakta usta olan sınıf. Keşif ekibiyse uzun namlulu suikast silahlarında uzman olan yine yüksek hareket kabiliyetine sahip sınıf olarak göze çarpıyor. Öncelikle şunu belirtelim, oyundaki silahların hemen hepsi elden geçmiş ve bu türdeki bir oyunda sunulabilecek en gerçekçi seviyeye ulaşmış. Hem taktiksel hem de işlevsel anlamda birçok yenilik de mevcut. Örneğin, bazı ağır silahların ayaklıklarını kullanabiliyorsunuz. Elinizdeki M60 ile bir sipere girdiğinizde ayaklarını açıp bir tür bunker yaratabiliyorsunuz kendinize. Böylelikle hedefinizi daha kolay takip edebiliyor ve daha rahat nişan alarak atış yüzdenizi artırabiliyorsunuz. Artık tüm sınıflar silahlarına güçlü bir fener monte edebiliyor. Bu aparat sadece aydınlatmada değil, aynı zamanda karanlık yerlerde düşmanın gözünü almada da işe yarıyor. Baskınlarda en az flashbang kadar ideal. Bir diğer örnekse Keşif sınıfının haritanın herhangi bir alanında telsiz noktaları oluşturabilmesi. Bu noktalarda öldükten sonra takımınızın tüm üyeleri yeniden canlanabiliyorlar. Bu cihaz özellikle taktik anlamda haritanın keşfedilmesinde ve stratejik gözlem noktaları kurulmasında çok işe yarıyor. Bu örneklerde olduğu gibi oyun sadece aksiyon anlamında değil, taktiksel anlamda da epeyce rafine edilmiş.

ARAZİYE İNMEK
Silahların balistik ayarları ve sınıflar arası dengeler çok çok başarılı. Fakat oyunda başarılı olmak ve maksimum keyfi almak için bir takım olabilmeyi başarmalısınız. Büyük çaplı oyunlarda herkes tek başına takılmaya başlarsa yenilgi çok kısa bir süre içinde gelebiliyor. Eğer seriye ilk kez başlayacaksanız, deneyimli oyuncuların arasında ezileceğinize dair bir korku oluşmasın çünkü oyunda gayet başarılı çalışan bir eşleştirme sistemi bulunuyor. Oyunda bir seviye atlama sistemi de bulunduğu için oynadıkça sürekli kendi seviyenizdeki oyuncularla eşleşme şansınız bulunuyor. Bu noktada oyunun Battlelog sisteminden bahsetmek gerek. Battlelog, Battlefield için özel olarak tasarlanmış bir sosyal medya aracı gibi çalışıyor. Oynadığınız süre boyunca detaylı olarak tüm istatistiklerinizi tutuyor, o anda aktif olan tüm oyunlara erişim ve katılım imkanı sağlıyor. Elbette kendinize detaylı bir profil hesabı yaratıyorsunuz ve sonrası kendiliğinden geliyor. Oldukça başarılı ve esnek bir sistem olmuş.

ATEŞTEN GÖMLEK
Oyunun takım çalışmasını ödüllendirdiğini daha önce belirtmiştik. Bu bağlamda biraz da geniş araç yelpazesinden bahsetmek gerek. Oyunda geniş bir yelpazede hem kara hem de hava araçları bulunuyor. Bunları verimli kullanmak oldukça önemli. Özellikle savaş uçakları bir savaşın seyrini bütünüyle değiştirebiliyor. Elbette siz bir savaş uçağı kullanırken arazide sizi roketatarlarla avlamak için bekleyen birçok piyade bulunacaktır. Eğer bir oyuncu size kilitlenirse, gerisi sizin yeteneğinize kalıyor. Yine özellikle tank savaşlarının muhteşem olduğunu belirtelim. Tanklar hem güvenli bir şekilde arazide dolaşma imkanı veriyor hem de yüksek ateş gücüne sahip. Tabii ki bir tankı düzgünce çalıştırabilmek için en az dört oyuncuya ihtiyacınız olacak ki hem toptan hem de ağır makineli tüfekten maksimum fayda sağlayabilesiniz. Yine helikopterler ve zırhlı piyade taşıma araçları da kullanımınıza açık.

ONLINE SAVAŞ ORTAMI
Oyun dünyasında son zamanlarda en çok tartışılan konu Battlefield 3 ve Modern Warfare 3 arasındaki rekabetti. Satış rakamlarına baktığımızda Modern Warfare 3’ün önde olduğunu görüyoruz fakat bu sizi aldatmasın. Her ne kadar Modern Warfare 3’ün tek kişilik senaryo modu, Battlefield 3’ten çok daha iyi olsa da asıl olayımız olan çok oyunculu seçeneklerde Battlefield 3’ün ezici bir üstünlüğü söz konusu. Geniş ve detaylı haritalar, farklı sınıflar ve özellikle araç kullanımı Battlefield 3’ün yine ve yeniden çok oyunculu yapımlar arasında tahta oturmasını sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER