Ünlü oyuncu Ben Affleck, oyuncu ve yazarlara inanılmaz bir hızla ilerleyen yapay zeka konusunda endişelenmemelerini söylüyor.
Ben Affleck verdiği bir röportaj kapsamında, “Yapay zekanın yerini alacağı son şeylerden birisi filmler olacak. Yapay zeka size Elizabeth dönemine ait mükemmel bir taklit şiir yazabilir; ama Shakespeare yazamaz.” açıklamasını yaptı. Yapay zekanın film endüstrisi üzerindeki etkisi konusunda şaşırtıcı derecede iyimser olan Affleck, bu teknolojinin oyuncular ve senaristler için daha fazla iş yaratabileceğini de düşünüyor. Affleck, oyuncuların ve senaristlerin yapay zeka konusunda endişelenmemeleri gerektiğini, çünkü yapay zekanın şu anda her iki işi de yapamayacağını ve muhtemelen uzun bir süre de yapamayacağını söylüyor. Yapay zeka teknolojisinin özellikle görsel efekt sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirtilen Affleck, birçok kişiden çok daha farklı bir görüşe sahip ve bu görüşü mantıklı bulmayan büyük bir kesim bulunuyor. Yapay zeka sistemleri inanılmaz bir hızda gelişiyor ve OpenAI imzalı Sora gibi sistemlerin 2-3 yıl içinde geleceği seviyenin, sinema/dizi sektörünü tamamen değiştireceğini düşünenler bulunuyor. Hatırlamak adına OpenAI firmasının uzun zaman önce tanıttığı yapay zeka modeli Sora, yazılanlardan 60 saniyelik videolar üretebiliyor ve çok ama çok iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Bu alana biraz geç giriş yapan ancak çok iddialı bir altyapı hazırlayan firma, sistemini geçtiğimiz ay Universal, Paramount ve Warner Bros Discovery gibi dev şirketlerin üst düzey yöneticilerine göstermişti.
OpenAI yönetimi, daha fazla para kazanmak için Hollywood stüdyoları, medya yöneticileri ile ajanlarla eğlence sektörü tarafında ortaklıklar kurmak ve film yapımcılarını Sora’yı çalışmalarına entegre etmeye teşvik etmek istiyor. Sora, daha şimdiden çok büyük bir gelecek potansiyeli ortaya koyuyor ve yapabildikleriyle özellikle film / dizi yapımcılarını oldukça korkutuyor.
O isimlerden birisi olan Tyler Perry, bir röportaj kapsamında şok etkisi yaratan Sora’yı gördükten sonra tam 800 milyon dolarlık prodüksiyon stüdyosu genişletme planını beklemeye aldığını söylemişti. Sora gibi akıllara durgunluk veren sistemlerin iyi ya da kötü anlamda sektörün her köşesine dokunacağını belirten Perry, bu sistemlerin film / dizi sektörünü derinden etkileyeceğini düşünen tek isim konumunda da yer almıyor, yeni bir dönem kapıda bulunuyor.
Sora’yı daha sonra gündeme getiren ise sistemi kullanma şansı elde eden bir film yapımcısı olmuştu. Gördüklerinden etkilenen ancak “OpenAI imzalı Sora henüz Hollywood için hazır değil” diyen Paul Trillo, sistemin büyük bir potansiyel taşıdığını, ancak daha uzun yıllara ihtiyacı olduğunu söylemişti.
Sora’nın gerçek oyuncuların yerini almasının çok zor olduğunu belirten (Bu elbette aşırı büyük bir sürpriz olmuyor) Trillo, altyapının düşük bütçeli filmlerde ise büyük katkı sağlayacağını düşünüyor (Özellikle karakter barındırmayan görüntülerin üretimi Sora ile çok ucuz ve kolay hale gelebilir). Film yapım sürecindeki verimi artıracağı da söylenen sistemde, karakter tutarlılığına ulaşma konusunda daha gidilmesi gereken uzun bir yol olduğu da aktarılıyor.
Geliştirme çalışmaları süren Sora’nın halen ne zaman kullanıma sunulacağı bilinmiyor.