reklamı kapat

POPÜLER

akıllı telefon bilgisayar

“Bilgisayar ya da telefonunuzu sıfırlamadan servise vermeyin”

 - Güncelleme: 05 Aralık 2021 16:12

Akıllı telefonlar ya da bilgisayar modelleri diğer birçok elektronik ürün gibi zaman zaman arıza yapabiliyor. Bu durumlarda ürünler teknik servislere gidiyor.

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi ürünler, fotoğraflardan, parolalara ve belgelerden banka detaylarına kadar birçok önemli bilginin / içeriğin yer aldığı elektronik ürünler. İşte bu bilgileri bir teknik servise vermeden önce sildiğinizden mutlaka ama mutlaka çok emin olun.

Çünkü bu bilgiler teknik servislerdeki bazı kötü niyetli kişiler (Buradan işini doğru yapan çalışanlara sonsuz teşekkürler) tarafından çalınabiliyor ve aleyhinize kullanılabiliyor. Eğer telefonunuz ya da bilgisayarınız sıfırlama yapma için açılmıyorsa yani tamamen ölmüş durumdaysa, bu ürünleri ciddi ciddi teknik servise vermemeyi bile düşünebilirsiniz. Çünkü bu durumun kötü niyetli teknik servis çalışanları dışında bir yanı daha bulunuyor. O da yoldaki hırsızlık oluyor.

Bu konu yeniden gündemde çünkü ABD merkezli çok kötü bir durum Twitter’da ve Reddit içerisinde üst sıralara çıkmaya başladı. Bu durumun merkezinde ise şaşırtıcı şekilde internet devi Google yer alıyor. Ortaya çıktığı kadarıyla Google’ın ABD özelinde bozulan Pixel telefonları servise götürmek için çalıştığı taşıyıcı firma FedEx.

Yani bir Pixel telefon bozulduğu zaman teknik servise Google ve FedEx üzerinden verilen kod ile gönderiliyor. İşte tam da bu noktada büyük bir operasyon dönüyor. En son Twitter üzerinden Jane McGonigal tarafından aktarılan şikayete göre bazı telefonlar FedEx merkezli taşıma sürecinde kayboluyor. FedEx buna rağmen sistemde telefonların teslim edildiğini işaretliyor. Ancak gerçekte telefon Google’a değil depodan çalınarak başkasının eline geçiyor.

Bundan sonrası ise tahmin edebileceğiniz şekilde gerçekleşiyor. Ele geçirilen telefonlar bir şekilde çalıştırılarak içerisindeki şantaj yapılabilecek içerikler araştırılıyor. Bu sayede telefon sahibinden para koparılmaya çalışılıyor. Telefon kişilerin eline fiziksel olarak geçtiği için bu süreçte iki adımlı doğrulama gibi sistemler de işe yaramıyor. Kötü niyetli kişiler telefondaki hemen her serviste erişim sağlayabiliyor, şifrelerini değiştirebiliyor. Bu durum söylendiği kadarıyla başka yerlerde sadece telefon değil bilgisayar modelleri üzerinde de sürdürülüyor.

https://twitter.com/avantgame/status/1467192779973398531?s=20

“Bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik ürünleri servislere verirken, karşı tarafın dünyaca ünlü bir teknoloji devi olmasına güvenmeyin”

Bunu diyoruz çünkü benzer bir konuyla geçtiğimiz dönemde Apple da gündem oldu. Teknoloji devi Apple, 2016 yılında yaşanan kötü bir olay yüzünden 21 yaşındaki bir iPhone sahibi kadına milyon dolar ödeme yapmak zorunda kaldı.

21 yaşındaki bu ABD’li kişi, elindeki iPhone modeli bozulunca Pegatron Technology Service isimli bir servis merkezine (Apple’ın yetkili servislerinden) tamir için göndermiş. İşte buradaki servis çalışanları, telefonu düzelttikten sonra cihazın içerisinde buldukları kadına ait çıplak fotoğraflar ve bazı özel videoları Facebook’a yüklemiş. Hem de bu iPhone’un sahibinin kendi Facebook hesabına.

Tahmin edersiniz bu durum sonrasında büyük sorunlar ortaya çıkmış ve devamında da bir yasal bir süreç başlamış. Mahkeme sonucunda Apple, fotoğrafları / videoları sızdırılan kullanıcıya birkaç milyon dolar ödeme yapmış.

Burada tam rakam verilmiyor ancak avukatların Apple’dan 5 milyon dolar istediği aktarılıyor. Burada yüksek ihtimalle bir orta yol bulundu ve 3 milyon dolar gibi büyük sayılacak bir ödeme yapıldı.

İlginizi Çekebilir

Apple Watch modelleri için hazırlanan spor aksesuarı

İLGİLİ HABERLER