Bilim dünyasında bir ilk yaşandı. Yale Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları, 32 domuz beyninin 6 saat boyunca canlı kalmasını sağlayarak önemli bir başarıya imza attı. Bilim insanları bu deney sayesinde ölümsüzlükle ilgili önemli bir sonuç yakaladı. Ölümsüzlük mümkün mü sorusunun cevabını arayan bilim insanları bu konuya bir adım daha yaklaştı.
Bilim insanları, 32 domuzun beynini, kesim işleminden 4 saat sonra geliştirdikleri bir sisteme bağladı.Domuz beyinlerine 6 saat boyunca sentetik kan içeren özel ve onarıcı sıvı kokteylinin ritmik pompalandığı belirtiliyor. Bu sürenin sonunda hücre ölümünde azalma, damarlarda iyileşme ve beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan bağlantılarda kısmi hareketlilik gözlendiği ifade ediliyor. Beyinlerin ayrıca damarların genişlemesini sağlayan bir ilaca normal tepki verdiği ifade ediliyor. Bilim insanları domuz beyinlerinde farkındalık anlamına gelen geniş çaplı elektriksel aktiviteye rastlanmadığı da dile getiriliyor.
Bilim insanlarının sonraki hedefi de dikkat çekiyor. Bilim insanları özel sıvının 6 saatten uzun süre pompalanması durumunda beyin fonksiyonlarında değişim yaşanıp yaşanmayacağını araştıracağını da ifade ediyor.
Nörobilim Uzmanı Profesör Nenad Sestan konu hakkında açıklamada bulundu. Nenad Sestan, “Beyinde hücre ölümü, düşündüğümüzden daha uzun bir zaman aralığında meydana geliyor. Gösterdiğimiz şey, hücre ölümünün aşamalı, kademeli bir süreç olduğu ve bu süreçlerin bir bölümünün ötelenebileceği, korunabileceği hatta tersine çevrilebileceği yönünde” dedi.
Google kanser tespitinde çığır açıyor