reklamı kapat

POPÜLER

homo sapiens

Bilinen insanlık tarihini değiştiren Homo sapiens bulgusu

Suudi Arabistan’da bulunan Homo sapiens parmağı, Afrika dışındaki en eski insan kalıntısı olarak açıklandı. İnsanlık tarihine ışık tutan yeni kalıntı tarihi daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Nefud Çölü, tek bir kemik parçası ile tarihe ışık tutacak bir değişime ev sahipliği yapıyor. Araştırmacıların bulduğu Homo sapiens parmağının en az 85 bin ile 90 bin yaşları arasında olduğu belirtiliyor. Yetişkin bir insanın orta parmağı olduğu açıklanan kemik kalıntısı insanların Afrika’dan Avrasya’ya göçüne ışık tutacak cinsten. Bugüne kadar keşfedilmiş en yaşlı Homo sapiens’in 300 bin yaşında olduğunu da hatırlatalım. Kuzey Afrika’da bulunmuş kalıntılar, insanlık tarihine ışık tutuyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Afrika’dan başlayan göç

Araştırmacılar geçmişte Afrika’dan Avrasya’ya doğru yapılan göçün 60 bin yıl önce gerçekleştiğini düşünüyordu. Hızlı bir göç modeli üzerinde çalışan araştırmacılar yeni bulgularla beraber çok daha karmaşık bir göç senaryosu olduğunu belirtiyor. İnsanbilimci Michael Petraglia “Bu bulgu ve geçmiş yıllarda elde ettiğimiz bulgular Homo sapiens’in yaklaşık son 100 bin yılda Afrika’dan farklı zamanlarda tekrar tekrar göç ettiğini gösteriyor.” diyor. Şimdi akıllardaki soru ise Al Wusta bölgesinde keşfedilen bu Homo sapiens’in kolonisine ne olduğu. Bölgenin o dönemde kısa sürede kuraklık yaşadığı biliniyor. Ancak buraya göç edenlerin bu kuraklıkla baş edip edemedikleri ya da Arabistan’ın güneyine kadar ulaşıp ulaşamadıkları bilinmiyor. Bölgedeki kuraklığın, Avrasya’ya doğru göçte Homo sapiens’leri ilerleten bir diğer etmen olabileceği göz önünde bulunduruluyor.

Nature’da yayınlanan makaleye göre bulunan kalıntı yaklaşık 3,2 cm uzunluğunda. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.