Bir BMW fabrikasında üretilen araçlar otonom olarak yol almaya başladı. Şirket bu sistem ile verimi artırdıklarını belirtiyor.
Üretim sürecinin geleceğini oluşturmak adına uzun zamandır özel bir pilot program yürüten BMW, bu program kapsamında önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Şirket artık üretilen araçları fabrikanın içinde otonom olarak hareket ettirebiliyor. Araçları aynı zamanda fabrikanın dışına da taşıyan altyapı, süreçte araçlardaki entegre otonom sürüş sistemlerini kullanmıyor. Bunun yerine fabrikanın içerisine konumlandırılan radar, kamera ve sensör sistemleri kullanılıyor. Böylelikle her modeli otonom hale getirebilen BMW, sırf bunun için Dingolfing’de Avrupa’daki en büyük LiDAR altyapısının kurulduğunu belirtiyor. Konuda yaptığı açıklamada, “Yeni BMW 5 Serisi ve BMW 7 Serisi araçlar Dingolfing fabrikasında sürücüsüz olarak bir kilometreden fazla yol yapıyor. Tam otonom yolculuk, montaj alanından kısa test pisti üzerinden bitiş alanına kadar devam ediyor.” diyen dev üretici, bu sistemin zamanla diğer fabrikalara da götürüleceğini aktarıyor. BMW bu sürüş sırasında otonom sürüş sistemlerini geliştirmek adına önemli veriler toplandığını da belirtiyor.
BMW, fabrikalarında başka gelecek denemeleri de yapıyor. Örneğin insansı robot alanında önemli çalışmalar yapan firmalardan Figure, geçtiğimiz aylarda ilk ticari anlaşmasını imzalamış ve geliştirdiği insansı robotunu ABD Güney Carolina’daki BMW üretim tesisine götüreceğini duyurmuştu. Hatta yakın zaman önce fabrikada yapılan testlerden yeni bir video gelmişti. Yukarıda izleyebileceğiniz videoda Figure 02’nin parçaları bir araya getirmesi ve yapay zeka desteğiyle verilen görevi nasıl doğru şekilde gerçekleştirdiği gözler önüne seriliyor.
Halen biraz yavaş çalışan, ancak verilen görevi kendini düzelterek ve öğrenerek gerçekleştirebilen insansı robot, zamanla daha gelişmiş hale gelecek ve gösterilen görevleri çok daha hassas ve hızlı şekilde yerine getirebilecek. Bu konuyla alakalı olarak TechCrunch’a yaptığı açıklamada Figure, ilk aşamada beş farklı göreve odaklanacaklarını aktarmış ve robotun fabrikadaki çalışanların yerini alma gibi bir amacı olmadığını söylemişti. Figure ve BMW bu tarz bir teknolojinin gerçek üretim sürecindeki performansını görmek istiyor, bundan her iki tarafın da önemli bilgiler toplaması bekleniyor.
Otomobil üretim sürecinde rakipleri gibi sabit robotlardan uzun yıllardır yardım alan ve insansı robot konusunda da geride kalmak istemeyen Almanya merkezli dev otomobil üreticisi BMW, insansı robotlar ile otomasyon sürecini daha “dinamik” hale getirmeyi amaçlıyor. Yani şirket değişen şartlara daha uyumlu çözümlere sahip olmayı hedefliyor. İnsansı robotlar özel yapay zeka sistemleri ve görsel algılama yetenekleriyle klasik robotlardan farklı olarak değişen şartlara daha rahat şekilde uyum sağlayabiliyor.