reklamı kapat

POPÜLER

NASCAR

Bir elektrikli NASCAR yarış aracı prototipi görücüye çıkarıldı

 - Güncelleme: 08 Temmuz 2024 09:34

Bir elektrikli NASCAR yarış aracı prototipi görücüye çıkarıldı. ABB imzalı bu araç yakın bir zamanda V8 modellerin yerini almayacak.

İsveçli ABB tarafından hazırlanan elektrikli NASCAR yarış aracı prototipi, yapılan resmi açıklamaya göre üç farklı elektrik motoru (iki arkada bir önde) üzerine kuruluyor. 78 kWh sıvı soğutmalı batarya paketine sahip olan model, maksimumda tam 1.000 kW güç ortaya koyuyor. Sesini buradaki paylaşımda duyabileceğiniz model, NASCAR’ın 2022’de tanıttığı yeni nesil araç şasisi üzerine kuruluyor. Çok güçlü olmasına rağmen yüksek ağırlığın etkisiyle V8 motorlu modellerden biraz daha yavaş kalan prototip, NASCAR’da kullanılan araçların yerini yakın bir zaman almayacak. Ancak ileride bu elektrikli aracın merkezde olduğu Formula E gibi ayrı bir yarış serisi oluşturulabilir. Bu aralar tamamen elektrikli yarış aracı prototipleri fırtına estiriyor. Örneğin kısa süre önce 1.400 beygirlik elektrikli yarış aracı Ford F-150 Lightning SuperTruck, Pikes Peak 2024’ün en hızlısı olmayı başardı. Meşhur Pikes Peak International Hill Climb tırmanma yarışında mücadele etmesi için özel olarak hazırlanan Ford F-150 Lightning SuperTruck, beklentileri aştı. 20 km’lik 102. tırmanışta Romain Dumas tarafından kontrol edilen araç, elde edilen 8:53.553 süresi ile 2024’ün en hızlısı oldu. 9 dakika altına inen tek model olan SuperTruck, yine elektriği temel alan Ford SuperVan’ı ise geçemedi.

Araç ile geçtiğimiz yıl Pikes Peak’te 8:47.682 süre elde edilmişti. Bünyesinde taşıdığı üç farklı elektrik motoruyla tam 1.400 beygir güç sunan araç, Ultra Yüksek Performanslı Li-Polimer NMC batarya hücreleri ile destekleniyor. Devasa rüzgarlığı ve diğer aerodinamik parçalarıyla 241 km/s hızda 2.722 kg yere basma kuvveti üretebilen yarış aracında, karbon seramik frenler kullanılıyor. Pirelli P-Zero lastikler üzerinde yol alan Lightning SuperTruck, önümüzdeki dönemde başka rekorlar da elde edebilir.

Elektrikli NASCAR aracı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

İLGİLİ HABERLER