Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin de etkisiyle artık bilim insanları çalışan organlar basabiliyorlar. Biyo materyaller sayesinde binlerce insanın hayatını değiştiren çalışmalar, en önemli organımız olan kalbe kadar ilerlemiş durumda. İşte dış görünüşüyle endüstriyel bir parça zannedilen teknoloji harikası yapay kalp.
Oregon Sağlık ve Bilimi Üniversitesi (OHSU) tarafından geliştirilen bu yapay kalp, alanda gelinen son noktalardan bir tanesini oluşturuyor. İnsan kalbini simule etmesi için özel kanallara sahip olan son teknoloji kalp, titanyum alaşım kaplama kullanıyor. Diğer yapay kalp tasarımlarıyla karşılaştırıldığında, OHSU’nun yarattığı kalp kapakçık içermiyor ve insan kalbine ait iki ventrikülü tek bir titanyum tüp ile değiştirmeyi içeren çok basit bir tasarıma sahip. Bu tasarımdaki titanyum tüp, ileri geri hareket ederek kanın oksijenli hale getirilebildiği akciğerlere hareketini sağlıyor ve vücut etrafında dolaşmasına imkan tanıyor. Bitmiş halinde bu işlem için gücünü harici bir güç kaynağından alacak yapay kalp, söylendiği kadarıyla daha sonra deriye entegre ufak bir pil ile güncellenecek. Yani sistem kişiyi günlük yaşamında en az rahatsız eder hale getirilecek.
İnsan kalbinin yılda 14 milyon kez attığını belirten araştırma ekibi, bu açıdan sağlamlığa büyük önem verdiklerini belirtiyor. Hataya yer olmayan bu yapay organ, sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 75 bin insanı kurtarabilir deniyor. Tanıtım videosu ise aşağıda yer alıyor.