3D yazıcı ve 3D baskı teknolojileri oldukça gelişmiş durumda. Şimdi ise alanda sınırları zorlayan dünyanın en ufak teknesi karşımızda yer alıyor.
Hollanda’da yer alan Leiden Üniversitesi araştırmacıları kısa süre önce önemli bir çalışmaya imza attı. Üniversitenin fizikçileri özel bir 3D baskı tekniği (2PP ya da Two-Photon Polymerization) kullanarak ürettikleri dünyanın en ufak teknesi ile ses getirdi. Bu teknenin tam olarak 30 mikron uzunluğunda olduğu aktarılıyor. 30 mikron elbette fizikçi olmayan birisine ilk bakışta çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Ancak bu teknenin insan saçı üzerinde durabilecek / yüzebilecek kadar ufak olduğu ve spesifik olarak insan saçı kalınlığından üçte bir daha küçük ve bir bakteri hücresinden yaklaşık altı kat daha büyük olduğu aktarılıyor. Bu kadar ufak olmasına rağmen oldukça detaylı olan ve Benchy olarak geçen 3D yazıcı test objesinin ufaltılmış hali olan teknenin, tahmin edebileceğiniz üzere önemli bir amacı bulunuyor.
Aktarıldığı kadarıyla bilim insanları bu özel çalışmayı kullanarak “microswimmers” ya da “mikroyüzücü” olarak geçen bakteri ya da sperm gibi canlıların sıvı üzerinde nasıl hareket ettiklerini anlamaya çalışacak. Süreçte ilk olarak tekne seçilmesinin arkasında ise biraz “eğlence” yer alıyor. Araştırmacılar kurulan altyapıda daha mantıklı başka şekiller de hazırladıklarını belirtiyor. Burada 5 mikro seviyesine kadar iniş yapan araştırmacılar, gerçekten ilginç deneyler gerçekleştiriyor.