ABD’nin, en tartışmalı ve bugüne kadar birçok komplo teorisinin merkezinde yer alan askeri tesisi, her şey planlandığı gibi giderse bu yaz kapatılıyor. HAARP (High Frequency Active Auroral Reasearch Program) adlı proje, hayata geçirildiği 90’ların başından beri zihin kontrolünden fırtınalar, seller, depremler ve hortumlar gibi doğal afetlere kadar birçok felaketin sorumlusu olarak görülüyordu. Örneğin, 2010’da bir önceki İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Birleşmiş Milletler’e söz konusu tesisin Pakistan’daki tahrip edici sellerin sorumlusu olduğunu söylemişti. Fakat bilim insanları bu gibi iddiaları gülünç bularak hiçbir zaman ciddiye almadılar.
Gakona, Alaska’nın kırsal kesiminde bulunan bu araştırma tesisi, 2013 yılından beri erişilemeyen web sitesinde yer alan bilgiye göre hiçbir gizli projeye dahil edilmemiş. Tesis, bunun yerine DARPA ve Alaska Üniversitesi‘nin finansal desteğiyle ve ABD’nin hava ve deniz kuvvetleriyle ortaklaşa yürütülen, iyonosfer üzerine yapılan birçok çalışmaya dahil olmuş. Bu çalışmalar özellikle, iletişim teknolojilerini zenginleştirmek için atmosferin daha üst katmanlarını kullanmaya odaklanmış. HAARP, bu doğrultuda atmosferin üst tabakalarına sinyaller göndermek için son derece geniş bir alana yayılan yüksek frekanslı antenler kullanıyordu. Dünyaya geri yansıyan söz konusu sinyaller sonrasında iyonosfer tarafından nasıl bir etkiye maruz kaldıklarını görmek için inceleniyordu.
Bu alanda gerçekleştirilen bilim ve teknoloji araştırmalarını denetlemekle görevlendirilen ABD Hava Kuvvetleri yetkilisi David Walker, geçtiğimiz günlerde ABD Meclisi’ne yaptığı bir açıklamada “HAARP’ın gelecekte herhangi bir şekilde ihtiyaç duyabilecekleri bir yer olmadığını” söyledi. Anchoarage Daily News’de yer alan habere göre Walker, “HAARP bu amaçla tasarlanmış olsa da, iyonosferi yönetmenin diğer yollarını bulmaya başladıklarını” belirtti.
Öyle görülüyor ki, herhangi bir finansal destek sağlanmadığı sürece ABD hükümetine yılda 5 milyon dolara mal olan HAARP yakında tarih olacak ve onun üzerinden komplo teorileri geliştirmek artık daha da zor bir hale gelecek.