Göz bozuklukları insan nüfusunun büyük bir kısmının muzdarip olduğu bir sıkıntı. Bu probleme çözüm bulmak için ya ameliyat olmak ya da gözlük ve lens gibi seçeneklere yönelmek gerekiyor. Ancak birden fazla göz bozukluğu söz konusu olduğunda ikinci tercih çok daha zorlu bir hal alıyor. Utah Üniversitesi‘nden bilim adamlarının geliştirdiği yeni gözlük bu soruna çözüm sunmaya hazırlanıyor.
Elektronik gözlükler aslında yeni bir konsept değil. Aksine daha önce çeşitli firmalar bu alana giriş yaptı. Hatta Google, Novartis ile birlikte otomatik odaklama yapan lensler için çalışmaya başlamıştı ancak bu proje henüz test aşamasına gelmedi. Utah Üniversitesi‘nden bilim adamları bu teknolojide en net ilerlemeyi kaydeden taraf oldu. Şimdilik prototip aşamasında olan bu elektronik gözlükler dışarıdan bakıldığında pek de hoş durmuyor. Hele uzun süredir gözlük kullanan biriyseniz, bu yeni gözlüğün ağırlığını hayal ederken burnunuzda hafif bir sızı hissedebilirsiniz. Kalın ve ağır yapısı itici dursa da, bu gözlükler birden fazla göz bozukluğunu aynı anda çözüyor. Uzak ve yakın için farklı gözlük veya lens kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Ekip gözlüğün istenen şekilde ayarlanmasını sağlamak için lenslerin arasına gliserin yerleştirdi. Öte yandan kızıl ötesi mesafe ölçen sistem ve pille beraber gözlük kullanıcının baktığı nesne veya kişiye uzaklık fark etmeksizin hemen odaklanıyor. Bu işlemi 14 milisaniye gibi kısa bir sürede gerçekleştiriyor.
Üstelik göz numaranız değiştiğinizde, yeni değerlerinizi akıllı telefonunuza giderek elektronik gözlüğün ayarlarını değiştirebiliyorsunuz. Bu da bir anlamda göz numaranız değişse de, ömrünüz boyunca aynı gözlüğü kullanmaya devam edebileceğiniz anlamına geliyor. Şimdilik çözülmesi gereken en büyük sorun gözlüğün dışarıdan görünüşü ve ağırlığı gibi duruyor.