Birleşik Krallık ve ABD, uluslararası yapay zeka bildirgesini imzalamayı reddetti. İki ülke de imzacı olmama gerekçelerini açıklamadı.
BBC’nin haberine göre Birleşik Krallık ve ABD, Paris’te düzenlenen küresel yapay zeka zirvedesinde gündeme gelen uluslararası anlaşmaya katılmamayı tercih etti. Fransa, Çin, Hindistan ve diğer birçok ülke tarafından imzalanan anlaşma, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik “açık”, “kapsayıcı” ve “etik” bir yaklaşım benimsenmesini öngörüyor. Sürecin dışında kalan Birleşik Krallık ve ABD, imzacı olmama gerekçelerini henüz açıklamadı, ancak ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Paris’teki delegelere, “Yapay zeka alanında çok fazla düzenleme yapılması, devrimsel bir endüstriyi tam da yükselirken öldürür” açıklamasında bulundu. Düzenlenen zirvede, yapay zekanın toplum ve çevre üzerindeki etkilerine odaklanılıyor; ayrıca, faydalarını artırmak ve risklerini önlemek için neler yapılması gerektiği tartışılıyor.
Bundan önce Google’ın bir adımı çok ses getirmişti. Google’ın halka açık olarak paylaştığı “yapay zeka ilkeleri” sayfasını kısa süre önce güncellediği ve geçen haftaya kadar yer alan önemli bir bölümü sildiği ortaya çıktı. Yapay zeka teknolojilerini silahlar için kullanmama taahhüdünü web sitesinden kaldıran şirket, daha önce yapay zeka sistemlerini gözetleme, silah ve insanlara zarar vermeyi amaçlayan diğer teknolojilerde kullanılmak üzere tasarlamayacağını veya konuşlandırmayacağını taahhüt ediyordu. Konu hakkında yaptığı yeni açıklamada, “Şirketlerin ve hükümetlerin insanları koruyan, küresel büyümeyi teşvik eden ve ulusal güvenliği destekleyen yapay zeka sistemleri yaratmak için birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullanan Google’ın, ABD ve İsrail ordularına farklı hizmetler sunmak için yaptığı çok sayıda sözleşmesi bulunuyor.
Hatta geçtiğimiz yıl çok sayıda Google çalışanı şirketin İsrail hükümetiyle yaptığı 1,2 milyar dolarlık Project Nimbus bulut anlaşmasını protesto etmek için New York ve Sunnyvale ofislerini kapatmıştı. Ellerindeki pankartlar ile ofislerde oturma eylemi gerçekleştiren çalışanlar, yapılan o sözleşmenin iptal edilmesini ve İsrail ordusuna yardımın kesilmesini istemişti. Daha sonra bu protestoya katılan dokuz Google çalışanı, ofis alanlarını tüm uyarılara rağmen işgal etmeye devam ettiği ve diğer kişilere engel olduğu için polis tarafından tutuklanmıştı. Daha sonra eylemlere katılan 28 kişi tespit edildi ve onların işine de hızlı bir şekilde son verildi. İşten çıkarmalar hakkında şirket içinde bir açıklama yapan Google’ın küresel güvenlikten sorumlu başkanı Chris Rackow, “Bu tür davranışların işyerimizde yeri yoktur ve buna müsamaha göstermeyeceğiz” demişti.