Bitcoin madencilerinin elektrik tüketimi, ülkeleri geride bırakmaya başladı

24 Kasım 2017 18:00

Sanal para birimi Bitcoin, madencilik yani üretim sürecinde çok güçlü sistemlere ihtiyaç duyuyor. Doğal olarak yüzde 100’de çalışan bu sistemler de yüksek miktarlarda elektrik istiyor. Yeni yayınlanan bir harita, hangi ülkelerin küresel “bitcoin madenciliği” tarafından tüketilen miktardan daha az elektrik tükettiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde 8 bin doları geçerek yeni bir rekora daha imza atan Bitcoin, bu yüzde insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye’de 32 bin TL gibi bir değeri bulunan dijital para birimi, üretimde kullanılan bilgisayar sistemlerinin çektiği elektrikle de gündeme geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre para birimini üretmek için kurulan sistemlerin yıllık tahmini elektrik tüketimi 29,05 TWh seviyesinde. Bu ilk bakışta çok gelmeyebilir. Ancak bu rakam dünyanın harcadığı toplam elektriğin yüzde 0,13’ü anlamına geliyor. Yine gözünüzde canlanmıyorsa yukarıdaki haritaya iyi bakın. Turuncu renkle gösterilen bölgeler, global madencilikten daha az enerji harcayan ülkeleri gösteriyor. Sırf elektrik ucuz olduğu için madenlerini Çin’de yer alan dağlara kuran birçok büyük şirket bulunuyor. Ayrıca soğutma sürecinde elektrik harcamamak için soğuk / rüzgarlı bölgeleri tercih edenler dahi mevcut. Yapılan araştırma kapsamında bazı dikkat çeken diğer noktalar ise şöyle;

● Sadece geçen ay, madencilik elektrik tüketiminin yüzde 29,98 oranında arttığı tahmin ediliyor.
● Bu oranda artmaya devam ederse, madencilik 2020’ye kadar tüm dünyadaki elektrik enerjisini tüketir hale gelebilir.
● Tahmini küresel madencilik geliri: 7.2 milyar dolar
● Tahmini küresel madencilik gideri: 1,5 milyar dolar
● Madencilik şu an 12 Amerika Birleşik Devletleri eyaletinden daha fazla elektrik tüketiyor.

Bilmeyenler için Bitcoin nedir?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimi olarak geçiyor. Bu paranın üretim sürecine madencilik deniyor ve bu amaç için çok güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor. Sırf bu yüzden ekran kartı fiyatları sürekli artarken, sistemleri madenciliğe çeken virüsler dahi geliştiriliyor.

Paylaş