reklamı kapat

POPÜLER

BlackBerry Curve 9360 incelemesi

BlackBerry OS 7 yüklü yeni Curve 9360, BlackBerry’nin Curve serisinde izlediği çizgide aynen devam eden bir telefon. Curve serisi, BlackBerry’nin bütçeye uygun akıllı telefonlarının bulunduğu bir seri. Curve 9360 da taahhütlü olarak satılan ve de aylık 39 TL’den başlayan fiyatlarla satılan bir telefon. Üstelik de gerek bağlantı özellikleri gerekse belli başlı teknik özellikleri anlamında standart bir akıllı telefondan eksiği bulunmuyor. Ki bu bir Curve modeli için çok güzel bir haber çünkü BlackBerry Curve’ler, Bold’ların aksine genelde bazı yeteneklerden yoksun geliyordu. Curve 8520’de ve 8900’da 3G bağlantısı yoktu; Curve 9300’da 3G bağlantısı ve makul internet hızlarına kavuşuldu ancak örneğin kamerasının flaşı bulunmuyordu. Curve 9360, pil ömrü, bağlantı özellikleri, boyutları ve ağırlığı, işletim sistemi ve kamerası düşünüldüğünde bugüne kadarki modellerden bir adım önde.

İNCE VE HAFİF
Curve 9360 son derece hafif bir telefon. Kutudan çıkardığımızda bataryası takılı değildir herhalde diye düşünüp kutunun içinde bataryayı bir süre aradık. Halbuki bataryası üzerindeymiş. Telefonun batarya dahil ağırlığı sadece 99 gram. Kalınlığı ise 11 mm kadar. Klasik BlackBerry kasasına sahip telefonun incecik bir arka kapağı var. 2,4 inçlik ekranın altında tam ortada BlackBerry trackpad’i ve iki yanında ikişer tuş bulunuyor. Herhangi bir çıkıntı yapmayan kilit tuşu, cihazın tam tepesinde, yüzeyle aynı seviyede. Varlığını sadece bu tuşa bastığınızda hissediyorsunuz. Trackpad’in etrafındaki tuşlar da aynı şekilde tek parça yüzeyin altında bulunan fiziksel tuşlar. Sağda ses kontrol tuşları, onların altında fotoğraf makinesi için atanmış bir tuş bulunuyor. Solda da micro-USB girişi var. Tam Q klavyenin tuşları ideal boyutlarda; hızlı yazı yazmak kolay. 480×360 piksel çözünürlüklü ekran dokunmatik özellikte değil.

GÜNCELLENMİŞ CURVE
Curve 9360, Curve 9300’ın güncellenmiş versiyonu gibi. Ondan daha ince, daha hafif; kamerası daha iyi ve bağlantı seçenekleri arasında NFC yani yakın saha iletişimi mevcut. BlackBerry OS 7’nin arayüzü ve ikonları ferah görünüyor. Menü seçenekleri yine tüm uygulamalar, medya, sık kullanılanlar gibi kategorilere ayrılmış. Tüm uygulamalar ekranını sağa sola kaydırarak bu seçeneklere ulaşılabiliyor. Telefonda arama yapmak istediğiniz zaman klavyede yazmaya başlamanız yeterli. Bu bir uygulama da olabilir adres defterinizdeki birinin numarası da. Telefonun 800 MHz hızında işlemcisi, 512 MB RAM’i bulunuyor. 512 MB’lık dahili hafıza SD kart ile 32 GB’a kadar artırılabiliyor. İşlemcinin gücü internette çok hızlı olabilmenize yetmiyor. Bu arada 3G’yi görüntülü görüşmeler için kullanamıyorsunuz. Ancak elinizin altındaki tam Q klavye ile 3G mobil bağlantı sayesinde istediğiniz zaman ve istediğiniz kadar sosyalleşmeniz mümkün. Twitter ve Facebook önceden yüklü gelen uygulamalar arasında. Telefonu kullanmaya başladığınızda BlackBerry ID’niz ile giriş yapmanız gerekli. Tüm hesaplarınızı telefona kurduktan sonra menüdeki “mesaj” başlığı altından tüm mesajlaşma uygulamalarına ulaşmanız mümkün ki BlackBerry’nin bu kolaylığını biz çok seviyoruz. “Yeni mesaj oluştur” seçeneği size hangisini kullanarak mesaj oluşturmak istediğinizi soruyor; başka uygulamalar arasında gezinmenize gerek kalmıyor. E-posta, SMS ve tabii ki BBM mesajlarına Twitter ve Facebook mesajlarını bile dahil edebilirsiniz. Tabii isterseniz tüm bunları ayırabiliyorsunuz. İşte bu yüzden bir BlackBerry’ye yazılı iletişimin her türlüsünü sıklıkla kullanan birinin kesinlikle ihtiyacı var. BlackBerry sadece kullanıcıya bu seçenekleri sunmakla kalmıyor; aynı zamanda bunu en kolay yoldan yapıyor. Üçüncü parti uygulamalar indirip anında mesajlaşma seçeneklerinize yenilerini de ekleyebilirsiniz.

MEDYA VE İNTERNET
BlackBerry OS 7’nin internet tarayıcısının hızına gözle görülüp bir ivme kazandırdığı kesin. İşletim sisteminin önceki versiyonlarına göre internet deneyimi çok daha iyi. Ancak bu Android’li veya iOS’li cihazlara göre çok daha hızlı olduğu anlamına gelmesin. Eskiye göre daha iyi ancak alıştığımız internet hızlarına göre yavaş. Bunun sorumlusu 800 MHz’lik işlemci. Günümüzün ileri seviye akıllı telefonlarıyla (örneğin Bold 9900’la) bu konuda yarışamaz. Zaten o sınıfta bir telefon da değil. 9300’a göre gelişmiş yanlarından biri de 9360’ın 5 megapiksellik kamerası. Kameranın performansı orta seviye diyebiliriz; ne çok iyi ne çok kötü. LED flaşlı kamera VGA (640×480) çözünürlüğünde video kaydı yapabiliyor. Fotoğraf modunda yüz tanıma ve görüntü sabitleme gibi özellikler yer alıyor ancak kamera otofokuslu değil. Yani Curve 9360’ın kamerasına güvenip de çok fotoğraf çekeceğiniz bir günde yanınıza fotoğraf makinesi almadan çıkarsanız günün sonunda pişman olursunuz çünkü elinizde hiçbir derinliği olmayan, belki birazcık karanlık ve düşük çözünürlüklü fotoğraflar kalacak. Kamera ya da tarayıcıda sitelerin yüklenme süreleri normalde can sıkacak detaylar olabilir ama burada bahsettiğimiz model giriş seviyesi diyebileceğimiz modellere denk bir BlackBerry. İleri seviye akıllı cihazlarla rekabete giremeyeceği gibi onlardan çok farklı bir kitleye hitap ediyor.