Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un geri planda kalan özel uzay şirketi Blue Origin uzun bir aradan sonra yine New Glenn ile gündemde.
Şu anda SpaceX ile rekabet edemeyen Blue Origin, gelecekte bunu değiştirmek istiyor ve bunun için New Glenn isimli çok daha güçlü ve büyük bir roket geliştiriyor. Kısa süre önce ilk statik ateşleme testi yapılan New Glenn, teknik incelemelere göre ilk kalkışa oldukça hazır görünüyor. İlk kalkış için ABD Federal Havacılık İdaresi’nden resmi onayın alındığı roket, çok uzun zamandır geliştiriliyor. New Glenn alçak dünya yörüngesine yaklaşık 100 bin pound (45 metrik ton) yük götürebilecek kapasitede. Bunun United Launch Alliance imzalı Vulcan roketin ve SpaceX imzalı Falcon 9 roketin üzerinde olduğu, yine SpaceX tarafından hazırlanan Falcon Heavy’nin ise altında olduğu açıklanıyor.
Amazon bundan önce uzaydan internet projesiyle alakalı bir gelişmeyle gündeme gelmişti. SpaceX’in Starlink projesi hemen hemen tüm dünyaya uzaydan internet getiriyor. Şu an çok sayıda kullanıcısı bulunan servisin bir benzeri üzerinde uzun süredir “Project Kuiper” adı altında alışveriş devi Amazon da çalışıyor. Bu projeyi en son gündeme getiren, test odaklı uydular olmuştu. Şirket KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 isimli ilk test uydularını ULA’nın (United Launch Alliance) Atlas V roketi ile alçak dünya yörüngesine çıkarmıştı. “Project Kuiper’i şimdi gündeme getiren ise Ömer Temür’ün buradaki özel haberi oldu.
Buna göre Amazon için Tezmaksan şirketi Türkiye’de dokuz farklı uydu parçası üretilecek. Tezmaksan CEO’su Hakan Aydoğdu bu konuda yaptığı açıklamada, “Amazon, stratosferin hemen altına 1.300 kompakt uydu fırlatacak. Dünyanın her yerine internet verecek. Uydu üretimi için Avrupa’dan Çin’e kadar bütün bölgeye baktılar. Çin’den tedarik sorunları yaşanıyor. Avrupa’da nüfus yaşlanıyor ve yeni nesil çalışmak istemiyor.
Boeing’te 2035 yılına kadar siparişler dolu. Trump, göreve geldiğinde Meksika ve Kanada’ya vergiler uygulayacağını söyledi. Meksika şu an bize göre yüzde 30 daha pahalı üretim yapıyor. Türkiye’de ise mühendislik çok ucuz. Tezmaksan’ın robot sistemlerindeki know how’ı ve ucuz mühendislik Amazon’un Türkiye’yi tercihinde etkili oldu. Zaten robot ve otomasyon sistemleri bizim en başarılı olduğumuz alan dedi.