Kullanıcı sayısı sürekli olarak artan X’in rakibi platformlardan Bluesky, “mavi rozet” dönemini resmen başlattı.
En son üç dakikalık video yükleme desteği ve tanınmayan kullanıcılardan gelen direkt mesajlar için hazırlanan ayrı bir bölümle güncellenen Bluesky, bir süredir “doğrulanmış hesap” altyapısı üzerinde çalışıyordu. Bu altyapı bugün sonunda resmi olarak kullanıma sunuldu. Onaylanmış hesaplara Twitter’daki gibi mavi rozetler vermeye başlayan şirket, süreçte birden fazla güvenilir organizasyondan yararlanacaklarını belirtiyor. Taklit hesaplara karşı önemli bir gösterge oluşturacak rozet, moderasyon ekibinin kontrolünde de olacak; yani temelde birden fazla doğrulama yöntemi kullanılacak. Twitter’da başvuru ve inceleme sonrasında verilen mavi rozetler, platform Elon Musk tarafından satın alındıktan ve X’e dönüştürüldükten sonra parayla satılmaya başlanmıştı.
Bluesky en son Flashes adlı video uygulamasıyla gündeme gelmişti. Geçtiğimiz hafta kullanıma sunulan Flashes for Bluesky isimli uygulamanın, geçtiğimiz aylarda şirket için bağımsız geliştirici Sebastian Vogelsang tarafından hazırlandığı açıklanmıştı. AT Protocol’ü temel alan uygulamada, fotoğraflar (her posta maksimum dört adet) ve bir dakikaya kadar uzunlukta videolar paylaşılabiliyor. Yorum ve direkt mesaj özelliklerinin sunulacağı uygulama, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Bazı özellikleri paralı abonelik üzerinden açılacak uygulamanın, alternatiflerin çok fazla olması nedeniyle aşırı öne çıkması beklenmiyor.
Bluesky için en son beta olarak test edilmeye başlanan trend içerikler bölümü dikkat çekmişti. Bu bölüm hem masaüstü (arayüzün en sağında) hem de mobilde (arama içerisinde) için hazırlanıyor. Başta sadece “İngilizce” desteğine sahip olan özellik, platformdaki en popüler konuları öne çıkarıyor. İstenirse ayarlardan kapatılabilen özellik, kullanıcılar tarafından gizlenen/filtrelenen kelimeleri ya da konuları ise göstermiyor.
Platformun temelinde Authenticated Transfer Protocol ya da kısaca “AT Protocol” olarak adlandırılan açık kaynaklı bir protokol yer alıyor. Süreç teknik olarak karışık ancak yapılan açıklamaya göre bu protokol kapsamında kurulan ağı yöneten tek bir merkez yerine birçok merkez olabiliyor. Süreci açıklamak için birbirleriyle iletişim kurabilen farklı e-posta servisleri örnek gösteriliyor. Bu durum sağlayıcı seçimi yapabileceğiniz anlamına geliyor ve süreçte kişiler ile işletmelerin isterlerse kendi ağlarını oluşturabileceği aktarılıyor.