Twitter kurucusu Jack Dorsey’in halen davetiye ile giriş yapılabilen Twitter rakibi uygulaması Bluesky, Twitter’dan kaçıp gelenleri kaldıramadı.
Dün Twitter için gerçekten inanılmaz bir adım atıldı. Kaçıranlar için dün akşam Elon Musk kişisel Twitter hesabından tam olarak şunları yazdı: “Aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu önlemek için aşağıdaki “geçici” limitleri uyguladık:
– Doğrulanmış hesaplar günde 6.000 gönderi (İleride 10.000 olacak),
– Doğrulanmamış hesaplar günde 600 gönderi (İleride 1.000 olacak),
– Yeni açılan doğrulanmamış hesaplar ise günde 300 gönderi (İleride 500 olacak) okumakla sınırlıdır.”
Elon Musk, dün önce çok sayıda kişinin karşısına çıkan “Kullanım limiti aşıldı” uyarısı ile ses getiren adımıyla özellikle LLM’lerin yani ChatGPT gibi sistemlerin temelinde yer alan büyük dil modellerinin eğitimi için Twitter verilerinin kullanılmasını engellemeye çalışıyor ancak bu durum hiç hoş karşılanmıyor. İşte bu yüzden birçok kişi dün yine alternatif bakmaya başladı ve burada akla gelen ilk yer Twitter kurucusu Jack Dorsey’in Twitter rakibi uygulaması Bluesky oldu. Hem iOS hem de Android tarafında yer alan uygulama, ücretsiz olarak indirilebiliyor ancak halen herkese açılmış değil. Başlangıcı bir davetiye sistemiyle yapılan ve bu devam ettirilen uygulama, dün Twitter’dan gelen beklenmedik sayıda yeni kişi nedeniyle ciddi sunucu problemleri yaşadı. Bu yüzden giriş sürecini iptal etmek zorunda kalan uygulama, dakikalar içerisinde tarihinin en büyük taleplerinden birisiyle karşı karşıya kaldı ve bu durum hafta sonu olduğundan da ciddi bir sıkıntı yarattı. Bu arada dün bir başka Twitter alternatifi Mastodon da çok büyük bir patlama gördü.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dorsey kaçıranlar için yeni uygulaması ile yıllar önce yarattığı Twitter’dan farklı olarak “merkezi olmayan” bir yapıyı benimsiyor. Twitter’ın başındayken kripto paralar ve blok zinciri üzerine büyük ilgi gösteren Dorsey, yeni uygulamayı Twitter’a oldukça benzer bir tasarımla hazırlamış durumda. Uygulamanın temelinde Authenticated Transfer Protocol ya da kısaca “AT Protocol” olarak adlandırılan açık kaynaklı bir protokol yer alıyor. Süreç teknik olarak karışık ancak yapılan açıklamaya göre bu protokol kapsamında kurulan ağı yöneten tek bir merkez yerine birçok merkez olabiliyor. Süreci açıklamak için birbirleriyle iletişim kurabilen farklı e-posta servisleri örnek gösteriliyor. Bu durum sağlayıcı seçimi yapabileceğiniz anlamına geliyor ve süreçte kişiler ile işletmelerin isterlerse kendi ağlarını oluşturabileceği aktarılıyor. Bluesky halen herkese ne zaman açılacak bilinmiyor.
Bluesky ve Twitter olayları yanında bu da ilginizi çekebilir: GMC imzalı kaslı elektrikli bisiklet HUMMER EV