Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen, daha önce Amerika ve Japonya’dan patent almayı başaran “Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi” sonunda resmen Avrupa’ya adım atmayı başardı.
“Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi” 2009 senesinden bu yana Boğaziçi Üniversitesi‘nde devam eden önemli bir çalışma olmasıyla öne çıkıyor. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen teknoloji soğuk zincir standartlarından bağımsız şekilde aşıların 30 gün boyunca dayanmasını sağlıyor. Böylece dünyanın her yanına aşıları bozulmadan iletmek mümkün hale geliyor. Teknolojinin temelinde taşıyıcı protein mikrokürecik teknolojisi yer alıyor.
Daha önce dünyanın hiçbir yerinde kullanılmayan bu teknoloji ilk kez Türk bilim insanları tarafından geliştirildi. Hayat kurtarma potaniyeli olan bu teknoloji önce Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya‘da patent almayı başarmıştı. Şimdi benzer bir başarı Avrupa’da da elde edildi. Avrupa Patent Ofisi tarafından onaylanan bu teknoloji artık dünyanın dört bir yanında kullanılabilecek.
Türkiye’nin beşinci triadic patentine imza attıklarını ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören bu sayede Türkiye’nin aşı teknolojisinde öncüler arasında yer alabileceğini düşünüyor. Bu teknoloji sayesinde kompozit aşılar üretmenin ve yeni teknolojiler denemenin mümkün olduğuna inanıyor.
Rolls-Royce’dan uçak motoru tamir edebilen robot böcek ve yılan