Yapay zekanın üretim sürecine dahil edilmesi konusuna yoğunluk veren Bosch, parça üretiminde kaliteyi iyileştiren sistem geliştirdi.
Robotların üretim alanına nüfuz ettiği her yeni dönem, kendinden sonra geleceklere yeni kapılar aralıyor. Üreticilerin hatasız bir modül ortaya koyma yolunda yoğun bir çaba içerisinde olduğu bu sürecin temel yardımcıları arasında yapay zeka teknolojisi de olacak. Normal bir göz veya kulaktan daha hassas ve normal bir zihinden daha hızlı olan yapay zekâ; terabaytlarca veriyi saniye içinde işleyerek, insanların karmaşık üretim sorunlarını çözmesine yardımcı oluyor. Bosch Yapay Zekâ Merkezi (BCAI), üretim sürecindeki anormallikleri ve arızaları erken aşamada tespit eden, reddedilen parçaları güvenilir bir şekilde azaltan ve ürün kalitesini iyileştiren yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirdi.
Yapay zekâ çözümünün hâlihazırda kullanımda olduğu pilot tesislerle ilgili bir rapor yayınlayan marka, yılda iki milyon euroyu bulan tasarruf sağladığını ifade ediyor. Örneğin; Hildesheim’daki üretim tesisi, yapay zekâ yardımıyla süreç akışlarındaki kesintileri tespit ederek ortadan kaldırıyor. Sonuç olarak, üretim hatlarının döngü süreleri yüzde 15 oranında azaldı. Çalışmalar, yapay zekâ sisteminin etkinliğini kanıtlamış durumda. Açıklanan yeni olanda yapay zekâ çözümünün 2021 yılında Bosch’un dünya çapında 50 güç aktarma sistemleri fabrikasında kullanılacak ve 800’den fazla üretim hattına bağlanacağını görüyoruz. Kurulacak yapay zekâ analiz platformunda her gün bir milyardan fazla veri mesajı depolanacak. Bosch, yapay zekâ sistem çözümlerini, ileride yaklaşık 240 tesisine yaymayı planlıyor. Şirket, ayrıca edindiği deneyim ve teknolojik bilgi birikimini de yeni yapay zekâ teknolojilerinin üretimi için kullanacak.
Süreç, makineler ve montaj hatları için kendi kendini uyarlayan yapıda da kurgulanabiliyor. Örneğin, üretim hattı boyunca, bir matkap deliği tanımlanan yerinden saparsa yapay zekâ sistemi süreci düzeltmek için gerekli adımları bağımsız olarak başlatıyor. Sistem, üretim hatları boyunca konumlandırılan ve üretim sürecini kaydeden kameralardan da destek alıyor. Öğrendiği görüntüler temelinde sapmaları tespit ederek hemen harekete geçebiliyor. Saha ve müşteri verileri de platforma dâhil edilebiliyor. Bu özellik, sistemin ürünlerin sahada nasıl performans gösterdiğini daha iyi anlamasına yardımcı olarak, kusurları zamanında tespit etmesini ve yaklaşan arızaları tahmin etmesini sağlıyor.
Bosch, yapay zekâyı temel bir teknoloji olarak görüyor. Şirketin hedefi, 2025 itibarıyla tüm Bosch ürünlerinin yapay zekâ içermesi veya bu yöntem desteğiyle geliştirilmiş veya üretilmiş olması. Bu amaçla, şirket parlak beyinlere, uygun altyapıya ve uygun koşullara yatırım yapıyor. Bosch, 20.000 çalışanını 2022 yılının sonuna kadar yapay zekâ konusunda eğitmeyi hedefliyor. Bu süreçteki temel unsurlardan biri, Bosch yapay zekâ araştırma ve geliştirme merkezi BCAI. Merkez, kurulduktan sadece üç yıl sonra ilk yatırımını amorti etmişti. Merkezin ciroya katkısı şu anda yaklaşık yıllık 300 milyon Euro düzeyinde.