reklamı kapat

POPÜLER

Microsoft'la Bosch

Bosch, üretken yapay zeka özelinde Microsoft’la iş birliği yapıyor

Bosch, bugün resmi bir açıklama yaptı ve üretken yapay zeka özelinde yazılım devi Microsoft‘la iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Bu konuda firmadan yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “Hiçbir sürücünün istemeyeceği bir senaryoda yola yuvarlanan bir top ve hemen ardından, trafiği umursamadan peşinden koşan bir çocuğu görmektir. Ancak insan sürücüler bağlamsal bilgilerini kullanarak bu durumu değerlendirebilirken, günümüzün destekli ve otonom sürüş sistemleri hala bunu nasıl yapacaklarını öğrenmek zorunda. Bosch, otonom sürüş işlevlerini daha da iyileştirmek için üretken yapay zekâdan yararlanmayı hedefliyor. Bunun bir parçası olarak Bosch ve Microsoft, iş birliği yapma ve üretken yapay zekanın gücünden birlikte yararlanma fırsatlarını araştırıyor. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, bu yıl Berlin’de düzenlenen Bosch Connected World (BCW) AIoT endüstri konferansında yaptığı konuşmada, “Bosch, araçlara yeni bir yapay zeka uygulamaları boyutu getirmek için çalışıyor.” diyor. Beklenti, üretken yapay zekanın araçların durumları değerlendirmesine ve buna göre tepki vermesine olanak tanıyarak yol kullanıcılarını daha da güvende tutmasıdır. Teknoloji ve yapay zeka konularında dünya çapında temsili bir Bosch araştırması olan bu yılki Bosch Tech Compass’a yanıt verenlerin yüzde 60’ı yollarda daha fazla güvenlik istiyor.”

ki şirket, iş birliğinin otonom sürüş işlevlerinin performansını bir üst seviyeye taşıyacağını öngörüyor. İki şirket, üretken yapay zekanın araç içindeki rahatlığı artırmaya ve tüm yol kullanıcıları için daha fazla güvenlik sağlamaya yardımcı olduğunu görmek istiyor. Bunu başarmak için Bosch’un kapsamlı araç anlayışı ve otomotive özgü yapay zeka uzmanlığının yanı sıra, üretken yapay zekayı beslemek için araç sensör verilerine erişimi de çok değerli olacak. Microsoft CVP’si ve Mimarı Uli Homann, “Daha güvenli yollara olan sarsılmaz bağlılığımızla Microsoft olarak, üretken yapay zeka alanında öncülük etmek için Bosch ile iş birliği fırsatlarını keşfetmeye istekliyiz.” diyor.

Bugün bile, otonom sürüş için eğitim sistemleri söz konusu olduğunda, yapay zeka hızla kendi sınırlarıyla karşı karşıya geliyor. Günümüzün sürücü destek sistemleri insanları, hayvanları, nesneleri ve araçları tespit edebiliyor, ancak yakın gelecekte üretken yapay zeka bir durumun potansiyel olarak bir kazaya yol açıp açmayacağını belirlemeye yardımcı olabilir. Üretken yapay zeka, otonom sürüş sistemlerini eğitmek için büyük miktarda veri kullanır ve bu verilerden daha iyi sonuçlar çıkarmalarını sağlar.

Örneğin, yolda ilerleyen bir nesnenin plastik bir torba mı yoksa hasarlı bir araç parçası mı olduğunu anlayabilir. Bu bilgi ya doğrudan sürücüyle iletişim kurmak için (örneğin bir uyarı göstererek) ya da tehlike uyarı ışıklarını açarken fren yapmak gibi uygun sürüş manevralarını başlatmak için kullanılabilir.  

Bosch ve Microsoft, otomobilleri ve bulutu sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamak için evrensel bir yazılım platformu geliştirmek üzere halihazırda kurdukları ortaklık ve müşterilerine ve otonom araç endüstrisine en son yapay zeka teknolojisini getirmek için yeni fırsatları keşfetmek üzere birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor.

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tanja Rueckert, “Üretken yapay zeka inovasyon için bir destektir. Endüstriyi bilgisayarın icadıyla aynı şekilde dönüştürebilir.” diyor. Yeni 2024 Bosch Tech Compass da bunu gösteriyor: Katılımcıların yüzde 64’ü yapay zekanın gelecek için en büyük öneme sahip teknoloji olduğuna inanıyor. Buna karşılık, sadece bir yıl önce katılımcıların sadece yüzde 41’i aynı görüşteydi.

Üretimden günlük ofis işlerine kadar, üretken yapay zeka Bosch’ta halihazırda birçok alanda kullanılıyor. Şirket, Microsoft’un yanı sıra AWS, Google ve Aleph Alpha gibi çeşitli ortaklarla birlikte çalışıyor. Bosch Grubu’nun risk sermayesi birimi Bosch Ventures, geçen yıl yapay zeka şirketi Aleph Alpha’ya yatırım yaptı. Bosch ayrıca, hem Bosch çalışanları hem de müşterileri için yeni kullanım alanları bulma konusunda startup ile iş birliği yapacağını duyurdu. Rueckert, “Bosch ve Aleph Alpha birbirlerinden öğrenmek, birbirlerinin bilgi birikiminden yararlanmak ve alanlar arası kullanım senaryoları üzerinde birlikte çalışmak istiyor” diyor.

Bu ortaklık şu anda Kuzey Amerika’da ilk meyvelerini veriyor: Bosch, Aleph Alpha ile iş birliği yaparak birinci sınıf bir otomobil üreticisi adına yapay zeka tabanlı konuşma tanımayı ilk kez kullanıma sunuyor. Bu çözümde bir sohbet robotu, aynı zamanda lehçeleri, aksanları ve ruh hallerini de tanıyan doğal dil işlemenin yardımıyla arıza hizmeti çağrılarını anlıyor ve yanıtlıyor. Çağrı doğrudan alınıyor ve sürücünün bekleme süresi minimuma indiriliyor. Aramaların yüzde 40’a kadarı otomatik olarak işlenip çözümlenebiliyor; Daha karmaşık sorgular için bot, ilgili tüm bilgileri vakayı hemen devralacak olan bir servis merkezi temsilcisine iletiyor.

Bosch’taki yapay zeka uzmanları şu anda bu yeni yapay zeka modellerinin şirketin çalışanları ve müşterileri için açtığı 120’den fazla özel uygulama üzerinde çalışıyor. Bu uygulamalar arasında, teknisyenleri desteklemek veya tüketicilerle etkileşim kurmak için yazılım programı kodu veya güçlü sohbet robotları ve sesli botların oluşturulması yer alıyor. Bir diğeri ise 2023’ün sonunda piyasaya sürülen şirket içi yapay zeka destekli arama motoru AskBosch. İntranet üzerinde dağınık halde bulunan kaynaklar gibi çok çeşitli veri kaynaklarına doğal dilde daha hızlı erişim sunuyor.

Harici mevcut verilere ek olarak AskBosch, dahili veri kaynaklarını da içeriyor ve böylece Bosch çalışanları şirkete özgü bilgileri araştırabiliyor. Üretken yapay zeka ayrıca üretimde daha fazla hız sağlıyor: Almanya’daki iki Bosch tesisindeki ilk projelerde, üretken yapay zeka, optik denetim için yapay zeka çözümleri geliştirmek ve ölçeklendirmek ve mevcut yapay zeka modellerini optimize etmek amacıyla sentetik görüntüler oluşturuyor.

Bosch, bunun yapay zeka uygulamalarının planlanması, başlatılması ve artırılması için gereken süreyi mevcut altı ila on iki aydan sadece birkaç haftaya indirmesini bekliyor. Başarılı bir pilot uygulamanın ardından, sentetik veri üretmeye yönelik bu servis tüm Bosch tesislerine sunulacak.”

Bosch ve Microsoft birlikteliği yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition