FARKLI YAŞAMLAR
Oyun içinde bu iki karakterin senaryoları ayrılmış durumda ve istediğimiz zaman geçiş yapabileceğimiz bir yapıyla ikisini de ayrı ayrı oynayabiliyoruz. Tıpkı senaryo öğeleri gibi oynanış mekaniklerinde de farklılık göze çarpıyor. Örneğin Shay’in bölümü sadece uzay mekiğinde geçtiğinden tek bir bölge içerirken, Vella’nın oyun alanı birisi bulutların üzerinde olmak üzere üç farklı bölgede geçiyor. Bu nedenle Vella ile oynarken daha fazla çeşitlilikle karşılaşıyorken, sıra Shay’e geldiğinde aynı bölgeden tekrar tekrar geçmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak kısa oyun süresi düşünüldüğünde (Yaklaşık 3-4 saat) bunun çok büyük bir problem olduğunu söyleyemeyiz.
Oyun süresini görünce hemen yüzünüz asılmasın, bu tüm oyunun sadece ilk bölümünü içeriyor. İkinci bölüm ileri bir tarihte bizlerle beraber olacak. Oyun alanlarına paralel bir şekilde karakter sayıları da benzer bir farklılık içeriyor. Shay’in bulunduğu uzay gemisinde kendisinden başka hiçbir insan yok ve sadece yapay zeka ile iletişim kurabiliyor (En azından bir noktaya kadar, sürprizi kaçmasın). Vella’nın karşısına ise sürüyle farklı insan çıkıyor ve bu da daha fazla diyaloğa girmesine neden oluyor. Tim Schafer’ın diyalog yazma becerisini genellikle Vella bölümlerinde göreceksiniz yani.
AYNI HAYALLER
Bulmacalarda ise çok bir farklılık olduğunu söylemek mümkün değil çünkü oyunda bulmaca namına fazla öge bulunmuyor. Elbette kafa yormanızı gerektirecek unsurlar yok değil ancak Monkey Island seviyesinde bir çılgınlık beklemeyin. Daha ziyade bulduğunuz nesneyi doğru yerde kullanma mekaniği üzerine kurulmuş bir bulmaca yapısı var oyunun. Bunun bilinçli bir tercih olduğu ise aşikar. Çünkü Broken Age, özenle hazırlanmış bir hikayeyi oyuncuya aktarmayı önceliği haline getiren bir oyun. Bu nedenle bulmacalardan ziyade diyaloglara ve karakterlere odaklanılmış.
Seslendirme kadrosuna baktığınızda da bunu net bir şekilde görebiliyorsunuz. Shay’i Yüzüklerin Efendisi serisinde Frodo karakterinden hatırlayabileceğiniz Elijah Wood seslendiriyor örneğin. Onun dışında Jack Black, Wil Wheaton ve Jennifer Hale gibi çok önemli isimler de sesleriyle oyuna renk katan diğer kişiler. Kısacası seslendirme ve bununla birlikte müzikler konusunda muazzam bir iş ortaya koyulmuş. Ve bu başarılı sesler özgün bir ressamın fırça darbeleriyle yaratılmış hissi veren grafiklerle birleştirilerek eşsiz bir güzelliğe ulaşılmış.
BUNU SAYMAYIZ
Broken Age’in eksi ve artı yanları tamamen bakış açınıza göre şekillenebilir özellikte. Mesela oyun usta bir macera türü oyuncusu için fazlasıyla kolay geleceğinden eksi hanesine bir çizik atılabilir. Ancak gereksiz piksel avcılığıyla uğraşmadan masalsı bir hikaye dinleme fırsatı verdiğinden kocaman bir artı da verilebilir. Broken Age, ondan ne bekleyeceğinize göre sizi fazlasıyla tatmin edebilir de, “yıllardır bunu mu bekledim ben?” diyerek üzebilir de. Karar sizin…
► GİRİŞ
► CİDDİ OLALIM LÜTFEN
► FARKLI YAŞAMLAR
► DETAYLAR
► PUANLAMA