Bu bir dünya rekoru! Öğrenciler tarafından gönderilen roket uzayda

26 Mayıs 2019 13:00

Öğrenciler tarafından yapılan bir roket ilk kez uzaya ulaştı. Bir dünya rekoru kırmak için 64 mil yani yaklaşık 102 km yükseğe ateşlenen roket, beklenenden daha başarılı bir sonuç verdi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) öğrencilerinin yıllardır üzerinde çalıştığı roket ateşlenerek, uzaya gönderildi. USC The Rocket Propulsion‘ndan 10 öğrenci New Mexico’da yaklaşık 4 metrelik bu roketi Spaceport America yakınlarındaki fırlatma rampasına götürdüler. 136 kiloluk bir ağırlığa sahip olan roket, geri sayımın ardından ateşlendi. Traveler IV adı verilen roketin 102 km yukarıya ateşlenmesi ise tesadüf değil. Dünya rekoru kırmak için 102 km yükseğe ateşlenen roket ekibin beklediğinden daha başarılı bir sonuç gösterdi.

Deniz seviyesinin 100 km yukarısı olarak tanımlanan ve Dünya’nın atmosferi ile dış uzayın sınırı olarak kabul edilen hatta “Karman hattı” adı veriliyor. “Karman hattı” adı verilen bu sınır birçok üniversite öğrencisinin roket göndermek için yarıştığı bir “hat” olarak tanımlanıyor. Ancak uzaya bir roket göndermek ulusal ölçekte harekete geçmeyi gerektiriyor. Yıl 1942’yi gösterdiğinde uzaya ulaşan ilk V-2 roketi, Nazilerindi. Nazilerin roketlerini başarıya ulaştırması 10 yıl ve bir servete mal oldu. O günden bu yana onlarca ülke ve bir avuç milyarder de kendi roketlerini üretme girişimlerinin içinde yer aldı.

USC ekibi de birçok rakibi gibi uzay çalışmalarına yönelen önemli öğrencileri içinde barındırıyor. Yüzde 90 kesinlik oranıyla Karmen hattını geçen ekibin roketi, başarıya ulaşmış oldu. Öğrenciler tarafından tasarlanan ve üretilen roket hesaplamalara göre, saatte 5.449 km hızla yaklaşık 339.800 feet yüksekliğe ulaşarak dünya rekoru kırdı. 80 kişilik lisans öğrencisi grubu roketin başlatılması, tasarımı ve inşasına dahil edilerek, başarıya ortak oldular.

Roket, Karman hattını geçmesi için yapıldı

Aynı ekip, 2013 yılından beri uzayın Karman hattına bir roket göndermenin peşindeydi. Traveler 1 ve Traveler 2 roketleriyle başarısız olan ekip, sonrasında hem tasarımı hem de teknik özelliklerini geliştirmek için destek aldı. Ekibe birçok kişi destek oldu. Destek verenlerden birisi, kıdemli makine mühendisliği öğrencisi olan Neil Tewksbury, roketin fırlatılmasından sonra hasar gördüğünü ve başaramadıklarını düşündüklerini ifade ediyor. Eski USC mezunu ve mühendis olan  Adam Aitoumeziane, iki yıl önce uzaya giden mevcut modelin tasarlanmasına da yardımcı olan isimler arasında yer alıyor.

Traveler roketlerinin başarısızlığının ardından küçültülmüş bir versiyonunu üreten ekip, kapsamlı testlerin ardından Fathom II roketi, 2017’de ilk rekorunu 144.000 feet yüksekliğe ulaştığında kırdı. Söz konusu diğer üniversite roketlerin ekipleri 100.000 feet’e anca ulaşmışlardı.

Birçok zorluğa rağmen farklı öğrenci takımları, sıvı yakıtlı roketleri araştırıyor. Sıvı yakıt prensibine dayanan roketler daha iyi kontrol edilebiliyor ve daha fazla yük taşıma kapasitelerine sahip. Ancak bu türde bir roket üretmenin maliyeti üniversiteler için oldukça ürkütücü. Aynı şey bundan 15 yıl önce katı yakıtlı roketler için de söylenebilirdi bu nedenle zamanla maliyetler de düşürülebilir. The Rocket Propulsion, tarihteki en yüksek amatör roket fırlatma unvanını da almayı umuyor. Ancak bunun için rekorlarına 50.000 feet daha eklemeleri gerekiyor.

İlginizi çekebilir

SpaceX’in uzaya insan götürecek aracı patladı

Paylaş