Akıllı telefonların pil sorunlarına devamlı olarak çözüm aransa da halen elle tutulur bir çözüm teknoloji bulunmuş değil. Zaman zaman bu tür çalışmalar ortaya çıksa bile akıllı telefon üreticilerinin bu teknolojileri kullanmaması nedeniyle araştırmalar çoğu zaman boşa gidiyor. Ancak geliştirilen yeni bir pil, 1 dakikada akıllı telefonu şarj edebilmesiyle üreticilerin dikkatini çekecek gibi görünüyor.
StarDot isimli girişim, akıllı telefonlarda şarj süresini kısaltan bir pil üzerinde çalışıyor. İlginç bir şekilde Tel Aviv Üniversitesi‘ndeki Alzheimer hastalığı araştırmalarında kullanılan moleküllerin elektriği tutabilmesinin keşfedilmesiyle başlayan araştırma, belki de akıllı telefonların geleceğini etkileyebilir. Diğer pillere göre elektriği çok daha hızlı absorbe edebilen pillerin kapasitesi normal pillere göre daha küçük olsa da hızlı şarj olması sayesinde bu açığı kapatıyor.
Söz konusu piller şu anda piyasada olan tablet ve akıllı telefonlarda kullanılamıyor. Ancak geliştirici StoreDot, ismini vermediği 15 akıllı telefon üreticisiyle şimdiden anlaşma sağladığını belirtiyor. Bir veya iki sene içerisinde tamamlanacağı söylenen pil teknolojisinin 2016‘nın sonuna kadar birçok telefonun içerisinde kendine yer bulacağı söyleniyor. Bunun yanı sıra StoreDot’un geliştirdiği pilin akıllı telefonların maliyetine 50 dolar daha ekleyeceği belirtiliyor. Ancak birçok kullanıcının bu fiyat farkını sorun etmeyeceği düşünülüyor.
Bu yeni pil teknolojisinin otomobiller için de kullanılabileceği söyleniyor. Geliştiricinin açıklamasına göre bu pili kullanan otomobiller yalnızca 5 dakikalık şarj ile 240 kilometre yol alabiliyor. Dolayısıyla yeni teknoloji yalnızca akıllı telefonların değil, pilin yer aldığı tüm cihazların işine yarayacağa benziyor.