“Bu sadece başlangıç”; Londra’nın dört katı büyüklüğündeki buzul kırılması yenilerinin de habercisi [Video]

03 Ağustos 2017 19:00

Leed Üniversitesi’nin yayınladığı görüntülerde, Antarktika’da devasa bir kütlenin ana yapıdan kopuşu periyodik süreçlerle net bir şekilde görülebiliyor.

Hava kirliliğiyle birlikte günümüzün en büyük problemlerinden birisi olan iklim değişiklinden en çok etkilenen bölgelerden birisi şüphesiz Antarktika. Buzullarda irili-ufaklı kırılmaların yaşandığı bölgede, yaşamını devam ettirmeye çalışan hayvanların yaşam alanları her geçen gün tehlike altına giriyor ve yok olma riskiyle karşı karşıya geliyor. Dünya üzerindeki su seviyesini de doğru orantılı olarak etkileyen bu kırılmaların en dikkat çekenlerinden bir tanesi 6.000 metrekarelik büyüklüğüyle geçtiğimiz Temmuz ayının 12. gününde gerçekleşti. Larsen C adı verilen buz kütlesinde yaşanan devasa kırılmayı bir süredir adım adım izleyen Leeds Üniversitesi‘nden bilim insanları, gerçekleşen bu kırılmayı sadece bir başlangıç olarak değerlendiriyor. Kırılmanın gerçekleşmesinin ardından geçen sürede yaklaşık 5 kilometre sürüklenen kütle, bölgedeki büyük tehlikenin en güncel mesajlarından bir tanesi.


Kırılmanın hikayesini ilk belirtilerinden itibaren 18 aylık bir süreç içerisinde takip eden araştırmacılar, A68 adını verdikleri kırılan kütleyi, elde ettikleri uygu görüntüleri vasıtasıyla hangi aralıkta ve ne sıklıkla bu hale gelişiyle ilgili bilgileri net bir şekilde paylaşıyor. Larsen C isimli ana karanın, A68’in kırılmasının ardından yüzde 10‘luk bir payını kaybettiğine dikkat çeken uzmanlar o rota üzerinde seyreden gemileri de herhangi bir terslikle karşılaşmamaları adına uyarıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Leeds Üniversitesi araştırmacılarından Anna Hogg; “Uydu görüntüleri Larsen C adını verdiğimiz ana karada üzerinde hareketlikliliğin devam ettiğini gösteriyor. Bu kütle üzerinde yeni kırılmaların yaşandığını görmeye devam edebiliriz. Eğer bu kırılmalar köprü noktalarda gerçekleşirse diğer tüm hareketliliğin de hızı bundan doğrudan etkilenecektir. Görünüşe göre Larsen C hikayesi henüz sonuçlanmamış olabilir.” diyerek süreci tedirginlike takip etmeye devam ettiklerini ifade etti. Deniz seviyesinin yükselmesine doğrudan etkili olacak diğer kırılma ve kopmaların takibi farklı araştırma ekipleri tarafından devam ediyor.

VİDEO
https://youtu.be/RUeyyG4vCAc

Paylaş